Ziekteverspreiders

Tijgermuggen en gelekoortsmuggen gevonden in Nederland

11 augustus 2021 11:15 Aangepast: 11 augustus 2021 11:41
Een tijgermug (archieffoto) Beeld © Getty Images

Dit jaar zijn er tot nu toe in vijf Nederlandse gemeenten tijgermuggen gevonden. Ook werd een aantal gelekoortsmuggen aangetroffen. De soorten komen van oorsprong niet voor in Nederland, en kunnen verschillende virusziekten verspreiden.

De tijgermug werd verspreid over het land gevonden: in Amstelveen, Assen, Lelystad, Moerdijk en Sittard. In Haarlemmermeer werd een aantal gelekoortsmuggen aangetroffen, meldt Stop invasieve exoten, dat zich baseert op gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

Virusziekten

Beide muggensoorten willen we hier liever niet hebben. Ze kunnen verschillende virusziekten verspreiden onder mensen en dieren, zoals dengue (knokkelkoorts), zika, chikungunya, gele koorts, westnijlvirus en verschillende vormen van hersenontsteking. De beestjes komen waarschijnlijk mee met geïmporteerde autobanden en bamboeplantjes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Universiteit Wageningen roept op: sla een mug dood en stuur hem op

Hoeveel tijger- en gelekoortsmuggen er in Nederland zijn gevonden, is niet bekend. De NVWA houdt alleen bij waar en wanneer de muggen zijn aangetroffen, niet hoeveel het er per vondst waren.

Bekijk ook: In actie tegen de tijgermug, misschien zit-ie ook wel in jouw tuin

Het aantal gevonden tijgermuggen blijft maar toenemen in ons land. Daarom is de NVWA begonnen met de grootste actie ooit in de strijd tegen de tijgermug en roept ze inwoners op om goed mee te kijken en mogelijke broedplekken te verwijderen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore