Opmars Taliban

Uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers worden komend halfjaar niet uitgezet

11 augustus 2021 10:34 Aangepast: 11 augustus 2021 14:31
Milities in de buurt van Kabul vechten begin deze week tegen de Taliban. Beeld © AP

Vanwege de snel verslechterende humanitaire situatie in Afghanistan door de oprukkende Taliban, zet Nederland afgewezen Afghaanse asielzoekers het komende half jaar niet uit. Dat heeft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol bekendgemaakt.

Het besluit komt niet als een verrassing. Regeringspartijen D66, ChristenUnie en CDA pleitten gisteren er al voor dat Nederland voorlopig geen Afghaanse asielzoekers gedwongen moest uitzetten naar hun thuisland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Samiullah was tolk voor Nederland in Afghanistan: 'Taliban zien ons als vijand'

Afghanen vluchten voor Taliban: 'Zodat ze ons niet vermoorden'

Iedere dag komen er honderden Afghaanse migranten naar Turkije. Ze zijn op de vlucht voor de Taliban, die nu de macht grijpt. In Turkije worden de vluchtelingen overgelaten aan mensensmokkelaars en proberen ze uit handen van de politie te blijven.

Opmars Taliban

De Taliban is bezig aan een opmars in Afghanistan, waardoor de veiligheidssituatie snel verslechtert. Nederland en vijf andere Europese landen drongen er deze week evenwel op aan om de mogelijkheid van gedwongen uitzettingen te behouden.

De Nederlandse ambassadeur in de Afghaanse hoofdstad Kabul en zeven andere EU-gezanten daar drongen er bij hun hoofdsteden juist op aan voorlopig geen mensen terug te sturen.

De Nederlandse overheid was een nieuwe inschatting van de situatie in Afghanistan aan het maken, maar die werd pas in oktober verwacht. Regeringspartijen wilden dat totdat dat zogeheten ambtsbericht er was, er een vertrekmoratorium naar Afghanistan zou moeten komen. Dat komt er nu dus.

Afghaanse vluchtelingen

  • Naar schatting zijn in totaal 3,5 miljoen mensen op de vlucht in Afghanistan. 
  • Wereldwijd zijn er 2,6 miljoen Afghaanse vluchtelingen.
  • 90 procent van de Afghaanse vluchtelingen bevinden zich momenteel in Iran en Pakistan. 
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nederlandse militairen zijn weg uit Afghanistan, maar tientallen tolken lopen nog gevaar'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore