Alleen scharrelkip

Minstens één Beter Leven-ster voor verse kip: ook laatste supermarkt overstag

11 augustus 2021 04:54 Aangepast: 11 augustus 2021 07:13
Kip in de supermarkt, ter illustratie. Beeld © ANP

Nog twee jaar en dan is de keurmerkloze kip uit de Nederlandse supermarkten verdwenen. Alle verse kip zal vanaf eind 2023 zeker één Beter Leven-ster hebben, wat betekent dat er alleen nog scharrelkip verkocht mag worden.

De supermarkten Albert Heijn, Lidl, Jumbo, Plus, Aldi, Picnic, Coop, Dirk, Vomar, MCD, Boon's Markt, DekaMarkt, Spar en Hoogvliet hadden eerder al aangekondigd alleen nog scharrelkip aan te bieden.

Inmiddels is ook de laatste supermarkt, Boni, overstag. Dat meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier vandaag.

Wat betekenen de sterren?

De sterren van het keurmerk kun je vinden op veel dierlijke producten in de supermarkt zoals vlees, vleeswaren, eieren en zuivel. Hoe meer sterren hoe diervriendelijker.

  1. * Met één ster ben je al beter bezig dan wanneer je een sterloos product koopt: er is voldoende aandacht voor dierenwelzijn (ruimte, daglicht, afleidingsmateriaal)
  2. ** Je bent goed bezig. Er is ruim voldoende aandacht voor dierenwelzijn. Naast meer ruimte mogen de dieren ook naar buiten.
  3. *** Dan ben je echt goed bezig. De dieren hebben zowel binnen als buiten de meeste ruimte, rust en speelmogelijkheden. De stal is zo ontworpen dat het dier zoveel mogelijk keuzevrijheid heeft. 

Bron: Dierenbescherming

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook Lidl gaat net als Albert Heijn in 2023 over op scharrelkip

"Wij weten nu dat onze leverancier daadwerkelijk kan gaan leveren volgens het één-ster-keurmerk", vertelt de directeur van supermarktketen Boni, Frank Klören. "Wij hechten zeer aan het doen wat we zeggen richting onze klanten en hebben op die bevestiging gewacht."

Extra uitstoot

De directeur van Boni voorziet echter wel een probleem: "Het één-ster-label ziet voornamelijk toe op dierenwelzijn", legt Klören uit. "Twee weken langer leven van de kip, hoe goed ook, betekent ook extra gebruik van water, extra CO2-uitstoot, extra mestproductie en extra gebruik van ruimte."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wakker Dier: nog nooit zo veel vleesaanbiedingen met Pasen

Jarenlange strijd

Wakker Dier is zeer tevreden dat alle Nederlandse supermarkten binnenkort overgaan op scharrelkip.

"Eerder schrapten supermarkten de plofkip, maar zij legden er een 'flopkip' voor in de plaats", vertelt een woordvoerder van de dierenwelzijnsorganisatie. "Een kip die het weliswaar ietsje beter heeft, maar nog altijd geen ster verdient. Deze kip ligt nu nog in de supermarkten, maar daar komt dus een einde aan ", meldt Wakker Dier. De organisatie strijdt al negen jaar voor het lot van kippen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore