Ontvangen door de koning

Medaillewinnaars geridderd, maar motiveert hun succes ook anderen?

10 augustus 2021 17:21 Aangepast: 10 augustus 2021 19:47
De koning en koningin ontvingen alle medaillewinnaars op Paleis Noordeinde. Beeld © ANP

De medaillewinnaars van de Olympische Spelen zijn vanmiddag gehuldigd en vervolgens ontvangen door de koning en koningin. Nederland heeft maar liefst 36 medailles mee naar huis genomen uit Tokio. Een record, maar levert het voor de sport in Nederland ook iets op? "Het kan een duwtje in de rug zijn voor mensen om te gaan sporten."

De goudenmedaillewinnaars die nog niet eerder een medaille ontvingen, zijn vanmiddag tijdens een ceremonie in Sportcampus Zuiderpark in Den Haag geridderd. Hockeysters Eva de Goede en Lidewij Welten, die al eerder een medaille wonnen, zijn bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De sporters gingen daarna door naar Paleis Noordeinde in Den Haag, waar ze werden ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Sifan Hassan met haar medailles. Sifan Hassan met haar medailles.

Het ridderen van de sporters markeert voor Nederland het einde van de spelen. Werkt het enthousiasme over sporten dan de komende weken nog door? "Het is enorm spraakmakend dat we zo hoog zijn geëindigd, maar je kan niet zeggen: hoe meer medailles, hoe meer mensen gaan sporten", zegt onderzoeker Paul Hover van het Mulier Instituut. Hij doet al jaren onderzoek naar de Olympische Spelen en wat deze in Nederland teweegbrengen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het waren Spelen van uitersten: 'We hebben geschiedenis geschreven'

Werkt het motiverend?

"Je ziet dat miljoenen Nederlanders de spelen hebben gevolgd", zegt hij. "Het is een gespreksonderwerp en er leven voor even gevoelens van plezier, saamhorigheid en trots." Dat zou motiverend kunnen zijn voor mensen die willen gaan sporten, 'maar het kan ook juist ontmoedigen als je jezelf gaat vergelijken met een topsporter', zegt Hover.

Daarnaast hebben mensen volgens hem vaak persoonlijke drempels om niet te sporten. "Bijvoorbeeld moeite met zweten in het openbaar. Zulke drempels verdwijnen niet zomaar."

Onbekende sporten promoten

Ook het sportaanbod speelt een belangrijke rol, zegt Hover. Worden sporten wel genoeg aangeboden? Zijn de voorzieningen er wel? Zijn er geen wachtlijsten? Je kan wel op bmxen of kanoën gaan, maar daar zijn niet zo veel mogelijkheden voor als voor wielrennen of hardlopen. Volgens hem is dit hét moment voor sportmarketeers om aan de slag te gaan met meer onbekende sporten.

Bekijk ook: Tevreden chef de mission: 'Enorm trots op onze ploeg

Chef de mission Pieter van den Hoogenband is blij met 36 medailles op olympische spelen: "Je ziet hier een hele trotse en gelukkige chef de mission staan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore