Hittegolf in Spanje

Het mooie weer komt eraan, hoor: 25 graden en volop zon

10 augustus 2021 11:52 Aangepast: 11 augustus 2021 10:10
Het wordt terrasjesweer Beeld © ANP

We zijn er wel weer eventjes aan toe, aan een periode van warme en zonnige dagen. Gelukkig hoeven we er niet lang meer op te wachten.

Vandaag is het nog even doorbijten. In een groot deel van het land vallen flinke buien, die vergezeld kunnen gaan van een donderklap. In de loop van de middag klaart het vanuit het westen op, en dat is het begin van een aantal mooie dagen met zon. En ook de temperaturen gaan omhoog, zegt meteoroloog Nicolien Kroon van Buienradar.

Limburg 27 graden

Morgen is er een mix van zon en stapelwolken. Het blijft grotendeels droog, en de zon schijnt geregeld. Alleen in het noordoosten kan er een bui vallen. De temperaturen liggen tussen de 20 (op de Wadden) en de 24 graden (in Limburg).

Donderdag gaat die temperatuur nog een stukje verder omhoog, en krijgen we zomerse waarden op de teller. Het wordt gemiddeld 25 graden, en in het oosten en zuidoosten kan het zelfs zo'n 27 graden worden. Die waarden houden we de dagen erna overigens niet vast, maar het blijft aangenaam zomers weer. Gemiddeld wordt het zo'n 22 graden. In het weekend kan er een 'lokaal pruttelbuitje' vallen, aldus Kroon, maar houd daarvoor vooral Buienradar in de gaten, zegt ze.

Na het weekend wordt het licht wisselvallig zomerweer, met van alles wat: zon, wolken, en zo nu en dan wat regen. Maar zulke heftige buien als er in de afgelopen periode vielen, zullen volgende week uitblijven, benadrukt Kroon.

Spanje: 47 graden

Hoe anders is het de komende dagen in Spanje. Daar loopt de temperatuur morgen op naar 40 graden, en de dagen erna wordt het alleen nog maar heter. Donderdag ligt de temperatuur tussen de 40 en 42 graden, en vrijdag kan die oplopen tot 47 graden.

En dan komt  al gauw een aantal weerrecords in zicht. Het temperatuurrecord staat voor Spanje op 47,3 graden en stamt uit 2017. Dat is overigens niet het Europese record, dat staat op naam van Athene met 48 graden. Of dat eraan gaat? Het zal erom spannen.

Bekijk ook - Zonnesteek, beroerte en uiteindelijk dodelijk: dit doet extreme hitte met je lichaam

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore