Vorige week ook

Wolf bijt opnieuw moeflon dood in park Hoge Veluwe

09 augustus 2021 17:41 Aangepast: 09 augustus 2021 17:43
Een moeflon. Beeld © ANP

Een wolf heeft opnieuw een moeflon gedood in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Een jachtopzichter vond vanochtend het dode dier. De wolf, die op de Hoge Veluwe absoluut niet welkom is, heeft nu al meerdere moeflons doodgebeten.

Dat zegt beheerder van het park Jakob Leidekker. De parkdirectie vreest voor de toekomst van de moeflons in het park, de kleinste wilde schapen in Europa. Daarom werden in 2019 al hoge hekken geplaatst rondom het natuurgebied om de wolf buiten te sluiten.

Moeflons belangrijk

De moeflons zijn belangrijk voor het park. Zo zorgen zij er door begrazing voor dat unieke zandverstuivingen in het park openblijven. Zijn ze er niet, dan veranderen die gebieden snel in bos en verdwijnt de biodiversiteit, zegt de directie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Binnengedrongen wolf doodt moeflons op de Veluwe

Volgens Leidekker glipt een wolf door gaten die moedwillig in de hekken worden geknipt. "Het kost ons elke dag zes uur om alle hekken te controleren. Elke dag worden gaten gerepareerd en elke dag zijn er nieuwe gaten. We weten niet wie dat doet."

Niet eerste keer

Vorige week dinsdag drong de wolf ook al binnen in het park en doodde zelfs een aantal moeflons. Ook toen gebeurde dit waarschijnlijk via een gat in het hek van het park.

Bekijk ook: vorige week maakte de wolf al meerdere slachtoffers

In het Nationale Park De Hoge Veluwe is vorige week een wolf binnengedrongen. Waarschijnlijk via een gat in het hek van het park. Het park zoekt nu naar een legale manier om het dier weer weg te krijgen.

Leidekker maakt zich zorgen, omdat hij uit ervaring van Noord-Duitsland en de Noord-Veluwe weet dat daar waar de wolf verschijnt, de moeflon verdwijnt. Het park probeert dus te zoeken naar een legale manier om het dier weer weg te krijgen, ondanks dat de wolf een beschermd dier is en niet door het park mag worden verjaagd.

Pootafdrukken gevonden

Jachtopzichters hebben de wolf in het park gezien. Leidekker zegt dat er ook camerabeelden zijn van de wolf en pootafdrukken zijn gevonden. "Ik snap dus niet dat deze professionals niet worden geloofd en dat mensen zomaar zeggen dat er een hond heeft huisgehouden. Maar om alle twijfel weg te nemen, zullen wij DNA-onderzoek laten doen."

"Zodra er een geschikte dode moeflon is, schakelen we BIJ12 in, de organisatie die voor de provincies wolvenschade afhandelt. DNA-bewijs is kennelijk nodig als je in dit land tegen de wolf bent."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore