Ga naar de inhoud
Angst voor besmettingen

Rijtoer Prinsjesdag opnieuw geschrapt vanwege corona

Aankomst van Koningin Maxima en Koning Willem-Alexander vorig jaar bij de grote kerk in Den Haag. Beeld © ANP (archieffoto)

De rijtoer van koning Willem-Alexander en koningin Máxima op Prinsjesdag is opnieuw geschrapt vanwege corona. Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag vindt het risico op besmettingen nog te groot als tienduizenden mensen naar Den Haag komen.

Het besluit - genomen na overleg met de koning en voorzitter Jan Anthonie Bruijn van de Eerste Kamer - is opmerkelijk, omdat het vooruit loopt op de beslissingen van het kabinet komende vrijdag. Dan wordt duidelijk of er nieuwe versoepelingen komen en welke dat zijn.

Van Zanen vindt nu al dat het loslaten van de anderhalve meter maatregel op de derde dinsdag van september geen goed idee is. 

Voetbalstadions

Weliswaar kan er steeds meer en kunnen bijvoorbeeld voetbalstadions al weer behoorlijk worden gevuld met supporters, maar die mogen alleen naar binnen na een negatieve coronatest of met een vaccinatiebewijs. In een stadion kan daarop worden gecontroleerd. Dat is onmogelijk als op 21 september tienduizenden mensen vanuit het hele land naar Den Haag reizen om rijendik te gaan staan langs de route van de rijtoer. 

Vorig jaar, toen aan het einde van de zomervakantie het aantal besmettingen snel opliep, werd de rijtoer ook al afgelast. Zo zag Prinsjesdag er vorig jaar uit:

Prinsjesdag nét even anders: 'Ik hoop volgend jaar weer hoedje te showen'

02:15
Prinsjesdag 2020 was sober.

De troonrede werd voor het eerst sinds 1904 niet in de Ridderzaal, maar in de Grote Kerk in Den Haag gehouden. Daar is het namelijk mogelijk zowel de leden van de Eerste Kamer als die van de Tweede Kamer op anderhalve meter afstand van elkaar te laten zitten.  

Ridderzaal

Ook dit jaar zal de troonrede op die plek zijn. In juni is hier al toe besloten, maar werd de deur nog op een kier gehouden om op het laatste moment toch naar de Ridderzaal terug te keren. Maar van die optie wordt nu afgezien. Als het goed gaat met de ontwikkelingen rond het coronavirus worden mogelijk wel meer mensen toegelaten in de kerk. 

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen niet met de glazen koets, maar per auto bij de kerk aankomen. Het publiek wordt dringend verzocht thuis te blijven en Prinsjesdag op televisie te volgen.

De
Lees ook:
De meest abnormale Prinsjesdag ooit: 'Een jaartje overslaan kan niet'