Ga naar de inhoud
Leiders reageren

Van 'wake-upcall' tot 'nu of nooit': verontruste reacties op klimaatrapport

Premier Rutte

Het spijkerharde klimaatrapport maakt reacties los in binnen- en buitenland. "Uitermate zorgelijk", vindt demissionair premier Rutte het IPCC-rapport. Zijn Britse collega Boris Johnson noemt het een wake-upcall. Volgens eurocommissaris Frans Timmermans moet de wereld nu zeggen dat het genoeg is.

Rutte zegt in een eerste reactie dat het 'extra belangrijk' is dat de klimaatdoelstellingen in zowel Nederland als daarbuiten gehaald worden. Hij erkent dat er 'een gat' zit tussen de Nederlandse klimaatdoelen en de mate waarin die met het huidige beleid bereikt worden.

Het is nu of nooit

Dit kabinet werkt aan extra maatregelen, en het zal volgens de VVD-leider ook bij de formatie een belangrijk thema zijn. D66-leider Sigrid Kaag stelt dat het nu of nooit is. "Wij zijn de laatste generatie politici die onze manier van leven kunnen beschermen."

Met de wateroverlast in Limburg vorige maand zijn we volgens Rutte met de neus op de feiten gedrukt. De premier ziet ook enorme kansen voor bedrijven die met dit vraagstuk aan de slag kunnen gaan. Hij ziet 'miljoenen extra banen'.

Klimaatrapport:
Lees ook:
Klimaatrapport: wereld onomkeerbaar veranderd, maar actie is nog mogelijk

Spijkerhard rapport

Het vanmorgen gepresenteerde klimaatrapport is spijkerhard. In het rapport staat dat het klimaat onomkeerbaar is veranderd door invloed van de mens. En dat er direct op wereldwijde schaal actie moet worden ondernomen om de opwarming van de aarde te verminderen. 

Volgens VN-chef António Guterres moet het rapport de doodsklap zijn voor kolen, olie en gas.

Brits premier wake-upcall

De Britse premier Boris Johnson vindt dat het rapport een 'wake-upcall' moet zijn voor de wereld. Hij benadrukt dat het komende decennium cruciaal is voor de toekomst van de planeet. De premier zegt dat duidelijk is welke maatregelen genomen moeten worden om klimaatverandering tegen te gaan.

Johnson pleitte ook voor financiële steun aan landen die de gevolgen ondervinden van de opwarming van de aarde. In het Verenigd Koninkrijk wordt dit najaar een grote klimaattop gehouden.

Wereld moet zeggen dat het genoeg is

Eurocommissaris Frans Timmermans vindt dat aan die strijd de hele wereld moet meedoen. Bovendien moeten maatregelen worden versneld. Het is tegelijkertijd nog niet te laat om te beletten dat we iedere greep op de klimaatverandering verliezen, denkt Timmermans, die klimaatbeleid onder zijn hoede heeft. 

Op de volgende klimaattop komend najaar moet de wereld zeggen dat het genoeg is geweest, twittert Timmermans.

'Het klimaat verandert dermate snel'

02:57
Meteoroloog Reinier van den Berg: 'Het klimaat verandert dermate snel'