Verkoudheid, loopneus, niezen of keelpijn? Laat je testen bij klachten. Maar mensen die (volledig) gevaccineerd zijn, vragen zich af of dat nog nodig is. Bovendien: we kunnen ons toch ook niet tot in de eeuwigheid laten testen bij een loopneus?
Ook vandaag benadrukte Rutte het dringende testadvies tijdens een coronapersmoment. Iedereen die dat wil, kan binnenkort twee gratis zelftesten bestellen. Vorig jaar liep direct na de zomervakantie het aantal coronabesmettingen snel op. Het kabinet hoopt dat dit najaar te voorkomen.
Blijf het doen
Arts-microbioloog Ivar Lede van het Zaans Medisch Centrum snapt dat met de daling van het aantal besmettingen en het groeiend aantal mensen dat (volledig) gevaccineerd is, het testen bij klachten niet meer urgent voelt. "Maar het is toch belangrijk om het te doen", zegt Lede.
Waarom? "Allereerst omdat je ook met twee prikken op zak niet voor 100 procent beschermd bent. "Zo beschermt Pfizer voor 96 procent en Moderna voor 92 procent tegen ziekenhuisopnames. Andere vaccins beschermen iets minder. "En ten tweede: als je zelf gevaccineerd bent, kun je het virus door blijven geven."
De kans op zo'n besmetting is met de deltavariant groter geworden, vult viroloog van het UMCG Bert Niesters aan. Want door de deltavariant worden er dusdanig veel virusdeeltjes aangemaakt, dat je immuunsysteem niet snel genoeg op kan starten.
Bereidheid om te testen
Testen bij klachten blijft dus belangrijk, zeggen deskundigen. Toch neemt de bereidheid bij mensen om zich te laten testen, af. Een kleine 42 procent is bereid dit te doen, blijkt uit de meest actuele gedragscijfers van het RIVM.
Volgens gedragswetenschapper Kevin de Goede maken mensen een zogenoemde kosten-batenanalyse. "We zijn bereid iets te doen, als we de urgentie voelen. Testen is niet leuk, het kost tijd en geld. Daarom doen we het vooral als we de noodzaak ervaren."
Een dalend aantal besmettingen en een groeiend aantal gevaccineerden helpen daar niet aan mee. "Laagdrempeligheid kan dan wel werken. Dat het kabinet gratis zelftesten verstrekt is een goede zet."

Snotneuzen blijven testen?
Rest de vraag: hoe lang moeten we snotneuzen blijven testen? Epidemioloog Patricia Bruijning verwacht niet tot in de eeuwigheid. "Tegen gevaccineerde mensen die nu klachten hebben, zeg ik: laat je testen. Maar dat gaan we niet tot in de eeuwigheid doen", zegt Brujining.
"We zitten in een overgangsfase. De situatie rond het virus is nu nog niet stabiel genoeg. Te veel mensen hebben nog maar één prik. Testen, ook als je maar milde klachten hebt, is nu nog ontzettend belangrijk om het virus nauwkeurig te monitoren en onder controle te houden."

Nog even volhouden
Momenteel zijn er 21,3 miljoen prikken gezet. Rond 20 september verwacht het kabinet dat iedereen die dat wil een tweede prik op zak kan hebben. "Dan komen we in een stabielere situatie met hopelijk een heel hoge vaccinatiegraad. Dan kunnen we ook over het testbeleid gaan praten. We zullen het virus moeten blijven monitoren maar dat kan ook met een ander, minder uitgebreid systeem. Denk bijvoorbeeld aan het testbeleid dat wordt gebruikt voor het monitoren van de gewone griep."
Bruijning sluit niet uit dat, als er een nieuwe variant de kop opsteekt, het testen bij klachten tijdelijk weer kan worden ingevoerd. "En we weer even teruggaan naar het huidige beleid: test je bij klachten."
