Lage pakkans

'Handel in anabolen onvoldoende aangepakt in Nederland'

09 augustus 2021 03:24 Aangepast: 09 augustus 2021 03:28
Ter illustratie. Beeld © ANP

Nederland zou veel meer moeten doen om de handel in anabolen aan banden te leggen. De spierversterkers zijn momenteel gemakkelijk en goedkoop te verkrijgen via tientallen Nederlandstalige websites. Een 'zorgwekkend verschijnsel', zeggen deskundigen.

Dat schrijft het NRC vandaag. Herman Ram, die deze maand na vijftien jaar vertrekt als directeur van de Dopingautoriteit, zegt dat de anabolen een 'direct invloed op de volksgezondheid' hebben. Hij wil dat politici meer aandacht krijgen voor de problematiek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jeffrey was verslaafd aan anabolen: 'Ik werd onredelijk, chagrijnig en agressief'

Bitcoins of iDeal

Wie in Nederland anabolen wil kopen, kan bij webwinkels met iDeal of bitcoins betalen. "Het zou goed zijn die handel aan banden proberen te leggen, want het is nu wel heel makkelijk om aan die spullen te komen en helemaal niet duur", zegt internist Pim de Ronde, oprichter van Nederlands eerste Anabolenpolikliniek, tegen de krant.

Anabolen: vooral in de sportwereld

Anabole steroïden zijn afgeleid van het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Testosteron bevordert de opbouw van eiwitten. Vanwege deze werking wordt het vaak als doping in de sportwereld gehanteerd. Veel bodybuilders, vechtsporters en sporters in fitnesscentra gebruiken de middelen om hun spiermassa te vergroten.

Andere deskundigen stellen dat de pakkans voor verkopers laag is en de handel lucratief. Daarnaast is de aanpak 'versnipperd' omdat het Openbaar Ministerie (OM), de politie, de FIOD, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) allemaal 'een deelverantwoordelijkheid' hebben.

Duizenden gebruikers

De Dopingautoriteit verwacht dat er in Nederland 40.000 tot 50.000 gebruikers van anabolen zijn en dit aantal groeit. "Wij vrezen dat het gebruik verder zal toenemen en de gemiddelde gebruiker jonger wordt", zegt Ram in het NRC.

Een woordvoerder van de minister van Medische Zorg, Tamara van Ark, vertelt aan de krant dat het ministerie na de zomer reageert op de handel in anabolen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Anabolen steeds vaker gebruikt buiten de sportschool: 'Uiterlijk is belangrijker geworden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore