Minder stikstofuitstoot

Zak met geld voor boer die zijn koe vaker in de wei zet

07 augustus 2021 17:23 Aangepast: 07 augustus 2021 17:27
Archieffoto. Beeld © ANP

Er komt mogelijk subsidie voor boeren die hun koeien langer in de wei zetten. Het kabinet onderzoekt dat momenteel. Als koeien langer in de wei staan, vermindert dat de uitstoot van stikstof en dat is goed voor onze natuur. De stap is opmerkelijk. Een maand geleden zei een belangrijke adviseur van het kabinet namelijk nog dat koeien juist uit de wei moesten.

2400 uur per jaar staan de koeien van veehouder André de Groot uit het Gelderse Laren te grazen in de wei. "Eind maart gaan de dames naar buiten. Ze staan tot begin december in de wei", zegt De Groot.

Uurtjes in de wei

Zijn koeien zijn een uitzondering. De gemiddelde Nederlandse melkkoe moet het doen met minder dan de helft aan weide-uren (zo'n 1031 uur).

Boeren kiezen liever voor de stal omdat ze dan beter in de gaten kunnen houden wat hun koeien doen en wat ze binnenkrijgen qua voedsel. In de wei is dat een stuk ingewikkelder, weet De Groot. "Maar een koe staat natuurlijk liever lekker buiten in de wind."

Boer André de Groot heeft zijn koeien het liefst buiten. Boer André de Groot heeft zijn koeien het liefst buiten.

Subsidie om de koeien naar buiten te krijgen

Als het aan het kabinet ligt, gaan de koeien vaker naar buiten. Het kabinet overweegt een subsidie aan boeren te geven die hun koeien meer uren in de wei laten grazen. Demissionair minister Carola Schouten (Landbouw) heeft dat in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. 

Het kabinet wil het aantal uren uitbreiden met 90 uur in 2022 en 180 uur in 2023. Hoeveel subsidie de boer krijgt, is nog niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kaas maken van gras zonder koeien: 'Het is een gok maar ik denk dat het kan'

Uitbreiden

Het kabinet doet dit om hiermee de ammoniakuitstoot te reduceren. Als de koeien meer in de wei staan, dan gaat de ammoniakuitstoot omlaag is de gedachte. En als de boer ammoniak reduceert, dan wordt daarmee ook de uitstoot van stikstof omlaag gebracht. 

Hoe dat zit? Boer De Groot legt uit: "In de stal plassen en poepen koeien op één plek. Plas en poep komen bij elkaar en daardoor ontstaat ammoniak. Stikstof dus. Dat komt in de lucht terecht wat slecht is voor onze natuur."

Als de koeien in de wei staan, heb je dat niet. "Een koe pist en poept namelijk nooit op dezelfde plek. De poep en plas komt niet bij elkaar." De ammoniakuitstoot gaat hiermee dus omlaag. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koe 'zwemt' 100 kilometer in hoogwater: hoe is dat gelukt?

Opvallend plan

Het plan van het kabinet is opvallend, omdat er nog geen maand geleden een plan was om koeien juist binnen te houden. Op stal dus. Om de stikstofuitstoot nog verder terug te brengen in provincies met veel natuur.

Hiervoor zijn wel speciale stallen nodig. Stallen die helemaal luchtdicht zijn en de mest afvangen en verwerken om te zorgen dat er geen stikstof uit de stal kan ontsnappen. Omdat niet iedere boer zo'n heeft, onderzoekt het kabinet nu dus of een subsidie er voor kan zorgen dat koeien langer in de wei staan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore