Vakantieverkeer

Zwarte zaterdag begonnen, urenlange vertraging op Europese wegen

07 augustus 2021 12:22
Beeld © AFP

Op de snelwegen in Zuid-Duitsland, Frankrijk en op de wegen naar de Italiaanse kust is het ontzettend druk. Vakantiegangers moeten rekening houden met urenlange vertraging op deze zwarte zaterdag.

"Tussen Milaan en San Marino is de vertraging nu zo'n vijf uur. In de files staan vooral mensen met een Italiaans kenteken, maar zeker ook heel veel Nederlanders", aldus een woordvoerder van de ANWB. In Nederland zijn lange files met vakantieverkeer vanmorgen uitgebleven.

Reizigers die de grootste verkeersdrukte willen vermijden, kregen eerder al van de ANWB het advies vandaag niet eerder dan 10.00 uur vanuit Nederland te vertrekken, of pas op zondag te reizen. Omdat miljoenen vakantiegangers vandaag naar hun bestemming reizen of juist naar huis terugkeren, waarschuwde de organisatie al vroeg voor grote verkeersdrukte op de Europese wegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Natuurbranden treffen Italiaanse en Griekse vakantiebestemmingen

Wegen in Frankrijk lopen vol

"We zien de wegen in Frankrijk nu langzaam maar zeker vollopen. Zo is het druk ter hoogte van Clermont-Ferrand, op de A10 bij Orléans ten zuiden van Parijs en rond Bordeaux. In Zwitserland is de wachttijd voor de Gotthardtunnel in de A2 in beide richtingen ruim anderhalf uur", aldus de woordvoerder. Ook in het zuiden van Duitsland staat het vakantieverkeer volgens hem in lange files, onder meer bij Salzburg en Stuttgart.

De enige lange file in Nederland, zo'n 16 kilometer, stond vanmorgen rond 11.00 uur op de A9 (Amstelveen-Alkmaar) bij het knooppunt Rottepolderplein. De file ontstond niet zozeer door vakantiegangers maar door geplande wegwerkzaamheden; de verbindingsweg is afgesloten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore