Nederland

Bedrijven reageren op Brexit: neem gauw onzekerheid weg

24 juni 2016 08:58 Aangepast: 31 juli 2017 03:00
Nederlandse havens zijn vrijgesteld van vennootschapsbelasting Beeld © ANP

Nederlandse bedrijven reageren geschrokken op de keuze van de Britten. Ze roepen op om snel goede afspraken te maken, zodat er niet te lang onzekerheid blijft.

Werkgevers 

Allereerst de koepels: VNO-NCW (werkgevers) en LTO Nederland (agrarische sector) voorzien dat Europa, en Nederland daarbinnen, een periode van onzekerheid tegemoet gaat.

"Er moeten nu antwoorden worden gevonden om het vertrek van het Verenigd Koninkrijk ordelijk te laten verlopen. De ondernemers van Nederland respecteren de keuze van het Britse volk om uit de EU te stappen, maar geloven zelf sterk in de Europese Unie.''

Banken 

De Rabobank reageert teleurgesteld op de uitslag van het referendum. "Wij betreuren dit enorm. EU-integratie is een belangrijke motor geweest voor groei en Nederland heeft daar heel sterk van geprofiteerd. Wij hopen dat dit geen voorbode is van verdere desintegratie van de EU."

De bank hoopt dat de uittreding van de Britten geordend verloopt 'en dat ook daarna een hoge mate van vrijhandel met de EU mogelijk blijft.' "Of we onze activiteiten terugtrekken uit Groot-Brittannië staat nog niet vast. Dat hangt af van de beslissingen die onze klanten nemen. Nu breekt een grote periode van onzekerheid aan. Dat is met name het probleem."

ING laat weten dat het brexit-besluit vooralsnog geen gevolgen heeft voor de bank, maar sluit vertrek niet uit. "Wij zitten in The City omdat daar klanten zijn, zowel Britse als internationale bedrijven. Als zij blijven, dan blijven wij ook, als ze besluiten weg te gaan, dan moeten we kijken of het nodig is om ze te volgen.''

Akzo, Shell en Philips

Verfbedrijf AkzoNobel beaamt dat er snel een duidelijk plan moet komen: "De topprioriteit ligt nu op het behoud van economische stabiliteit met een duidelijk tijdspad voor het bepalen van de toekomstige handelsrelaties tussen Groot-Brittannië en Europa."

Olie- en gasbedrijf Shell respecteert de stem van het Britse volk en gaat nu kijken naar nieuwe manieren om samen te werken met de Britse regering. 

Philips ziet geen reden om zijn biezen te pakken. "We zijn al vele jaren actief in Groot-Brittannië en het is een belangrijke markt voor ons. We blijven gecommitteerd aan onze Britse werknemers, partners en klanten.''

Haven

Havenbedrijf Rotterdam zit ook met de onzekerheid in zijn maag. "Je kunt verwachten dat de Europese Unie en de Britten nu in gesprek gaan over hun toekomstige samenwerking. Wat daar uitkomt is niet helder, met bijvoorbeeld de Zwitsers en de Noren zijn ook goede economische relaties. Maar de onzekerheid die nu ontstaat is niet goed voor de Britse economie en je kunt verwachten dat dat negatief uitwerkt op de handelsstromen tussen Groot-Brittannië en het continent."

Het havenbedrijf is niet alleen maar pessimistisch. "Laten we niet te somber zijn: ook als de Britten uit de EU stappen verandert de geografische ligging van Groot-Brittannië niet. Het blijft een dichtbij gelegen markt met ruim 60 miljoen inwoners."

Dalende vervoersstromen

Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland, verwacht op de korte termijn negatieve gevolgen van deze uitslag. Er rijden dagelijks zo’n 500 Nederlandse vrachtauto’s naar Groot-Britannie. "Naast wegtransportbedrijven zullen logistiek dienstverleners, zoals expediteurs en op- en overslagbedrijven, de nadelige gevolgen ondervinden van dalende vervoersstromen tussen de EU en Groot-Brittannië.'"

Van Dijk hoopt dat er snel duidelijkheid komt. "Ik roep Groot-Brittannië op om zo spoedig mogelijk afspraken te maken met de Europese Unie, om de onzekerheid bij bedrijven en consumenten zoveel en zo snel mogelijk weg te nemen."

Oh en wie vandaag met KLM naar Londen vliegt: niet getreurd. KLM: "Voor de dagelijkse KLM operatie heeft een brexit geen gevolgen. KLM vliegt op 16 bestemmingen in Groot-Brittannië.''

Lees ook:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore