Ga naar de inhoud
'Voordelen groter dan nadelen'

Nog twee bijwerkingen Janssen-vaccin vastgesteld: oorsuizen en duizelingen

Foto ter illustratie Beeld © ANP

Er zijn twee nieuwe bijwerkingen van het coronavaccin van Janssen vastgesteld. Het gaat om oorsuizen en duizelingen. Daarom heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) bepaald dat die klachten op de bijsluiter moeten komen te staan. De voordelen van het vaccin blijven groter dan de nadelen, benadrukt de organisatie.

Er zijn bijna 1200 meldingen binnengekomen van mensen die duizelig werden na vaccinatie en iets meer dan honderd meldingen dat gevaccineerden last kregen van een piep of een suis in hun oren.

Niet op de bijsluiter

Het Janssen-vaccin zou ook kunnen leiden tot zogeheten immune trombocytopenie. Daarbij raakt het afweersysteem in de war en valt het bloedplaatjes aan die nodig zijn om bloed te laten stollen. Dat staat momenteel al wel op de bijsluiter van Janssen als een belangrijk potentieel risico, maar dat moet voortaan een 'belangrijk geïdentificeerd risico' genoemd worden.

Hebben
Lees ook:
Hebben jongeren meer last van bijwerkingen van een coronavaccin?

Oorsuizen en duizelingen stonden nog niet op de bijsluiter. Het EMA doet verder onderzoek naar een potentieel verband tussen het vaccin van AstraZeneca en het Guillain-Barré-syndroom (GBS), een neurologische aandoening waarbij zenuwcellen beschadigd raken.

Dat wordt al vermeld als zeer zeldzame bijwerking in de bijsluiter van het Janssen-vaccin. Verder kijkt het EMA of vrouwen wellicht last kunnen krijgen van menstruatiestoornissen na vaccinatie. Zo'n verband is nog niet vastgesteld, aldus de toezichthouder.

Vaccinatiekloof
Lees ook:
Vaccinatiekloof vergroot risico op nieuwe virusvarianten: 'Heel frustrerend'