Daling besmettingen

Nederland kleurt rood op Europese coronakaart, één na hoogste niveau

05 augustus 2021 13:47 Aangepast: 11 augustus 2021 16:41
Reizigers op Schiphol, ter illustratie. Beeld © ANP

Het aantal coronabesmettingen daalt en dat is nu ook terug te zien op de Europese coronakaart. Alle twaalf de provincies zijn nu rood, dit is het één na hoogste niveau.

Afgelopen week waren Noord-Holland, Groningen, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg nog donkerrood, het hoogste niveau. Flevoland, Friesland, Zeeland en Drenthe blijven rood.

De Europese coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, het Europese RIVM. De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken en naar het percentage positieve tests. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood. De piek van de huidige coronagolf, zo'n drie weken geleden, telt niet meer mee voor de kaart van deze week en daarom gaan we een risiconiveau omlaag.

Inreisregels op basis van kaart

Europese landen gebruiken deze kaart om hun inreisregels op te baseren. Als de besmettingen in Nederland verder dalen en ons land oranje of zelfs groen kleurt op de kaart, kunnen landen als Duitsland en Frankrijk besluiten om de regels voor Nederlandse vakantiegangers wat te versoepelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slecht nieuws voor vakantiegangers in Italië: reisadvies wordt geel

In andere landen neemt het aantal coronagevallen juist toe. Zo gaat de Middellandse Zeekust in Frankrijk van rood naar donkerrood. Het gaat om de regio's Provence-Alpes-Côte d'Azur (met steden als Marseille, Cannes en Nice) en Occitanië (met Toulouse, Montpellier en Nîmes). Ook in Spanje gaan regio's naar donkerrood. Het gaat daar om de zuidelijke regio's Castilië-La Mancha en Murcia.

Normandië, de regio Nantes en het noordoosten van Frankrijk gaan van oranje naar rood. Dat is ook het geval voor Toscane in Italië.

Portugal blijft rood en ook Griekenland is net als afgelopen week overwegend rood. Ook in landen als Zweden, Finland, Denemarken, IJsland, Ierland en Estland gaat de kleur 'omhoog', omdat het aantal positieve tests er stijgt.

Bekijk ook: Op vakantie naar Duitsland? Dit zijn de strengere coronaregels

Nederland wordt door de Duitsers gezien als hoogrisicoland en dat betekent dat we aan strengere corona-eisen moeten voldoen om Duitsland binnen te komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore