Scherp en gefocust

Jonge mannen minder gevoelig voor pijnlijke beelden na gewelddadige games

06 augustus 2021 07:41 Aangepast: 09 augustus 2021 10:17
Modern Warfare 3. Beeld © IGDB

Word je minder gevoelig als je gewelddadige videogames speelt? Ja, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Maar dat hoeft helemaal niet erg te zijn. "Ook artsen zijn hier minder gevoelig voor, en dat is juist positief."

Mannen die weinig ervaring hebben met gewelddadige games, reageren na ruim een half uur gamen minder gevoelig op heftige foto's, zoals een vingertopje dat per ongeluk wordt afgesneden bij het snijden van een komkommer.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Ewa Miedzobrodzka van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze vroeg 58 mannelijke studenten naar hun ervaring met de gewelddadige videogame Call of Duty, Modern Warfare 3. Het onderzoek wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Psychology of Popular Media.

Andere hersenactiviteit

De hersenactiviteit van de mannen werd twee keer getest: voordat ze gingen gamen en na veertig minuten achter het scherm.

Bij de minder ervaren gamers zag Miedzobrodzka dus een duidelijk verschil in hun reactie op de foto's voor het gamen, de ervaren gamers reageerden niet verschillend op pijnlijke en niet-pijnlijke beelden voor het gamen.

Wat voor spel is Call of Duty: Modern Warfare 3

Call of Duty is een van de populairste schietspellen wereldwijd, in gamejargon ook wel een 'first-person shooter' genoemd. In de versie Warfare 3 kruip je in de huid van een soldaat in een fictieve oorlog. Je voert missies uit in verschillende steden als Parijs en New York, maar ook in Dubai en Praag.

De missies volbreng je met grondtroepen, tanks, machinegeweren en bommenwerpers. Het is fictie, maar het lijkt levensecht. Het spel is bedoeld voor 18+ers.

Niet negatief

Dat de ervaren gamers niet gevoelig zijn voor extreme foto's, hoeft volgens Miedzobrodzka niet te betekenen dat ze ook emotioneel zijn afgestompt. "Ervaren spelers kunnen hun emoties beter onder controle houden en focussen op het spel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gamen alleen maar slecht? 5 redenen om je kind lekker te laten spelen

Minder emotioneel zijn is in sommige beroepen juist heel handig. Een onderzoek bij artsen laat bijvoorbeeld een soortgelijke reactie zien. Ook zij reageerden niet heel emotioneel toen ze naar heftige beelden keken. "Voor hen is het positief als ze geen sterke emotionele reactie hebben als ze een verwonding zien, zo kunnen ze zich beter focussen op hun werk."

Scherper

Artsen raken niet in paniek als ze een patiënt met pijn zien, ervaren gamers kunnen zich tijdens het gamen heel goed concentreren op het spel, zonder zich emotioneel te laten raken door de gewelddadige beelden die ze in het spel zien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gamegedrag kinderen zorgt vaak voor ruzie in huis

Het viel Miedzobrodzka ook op dat de ervaren gamers tijdens het hersenonderzoek na het gamen scherper waren. Ze waren voorbereid op de heftige foto's die zouden komen. "Dit is een positief effect. Ze waren gefocust om hun taak goed uit te voeren. Dit effect zag je bij de onervaren gamers niet."

Dagelijks leven

Of gamers die urenlang gewelddadige games spelen ook in het dagelijks leven minder gevoelig zijn voor heftige beelden en situaties, durft Miedzobrodzka niet te zeggen, maar het lijkt er niet op. "Er waren in het dagelijks leven geen grote verschillen in empathie en agressiviteit tussen de ervaren gamers en de niet-gamers. Dit zou kunnen suggereren dat gewelddadige videogames geen effect hebben op hun persoonlijke leven. Maar om dit zeker te weten, moet er verder onderzoek worden gedaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore