'Kwetsend en beledigend'

Zes mariniers krijgen geen strafvervolging om racistische appjes

05 augustus 2021 11:47
Korps mariniers (archieffoto) Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie gaat geen strafrechtelijk onderzoek doen naar de zes mariniers die 'kwetsend en beledigend beeldmateriaal' hebben gedeeld in een dienstgerelateerde WhatsAppgroep. Omdat de uitlatingen niet in het openbaar zijn gedaan, is vervolging niet op haar plaats, meent justitie.

Het zou volgens het OM onder meer gaan om afbeeldingen die uitermate kwetsend zijn voor mensen met een donkere huidskleur.

Het ministerie van Defensie kijkt nu zelf naar eventuele maatregelen, omdat het OM geen onderzoek instelt. Het departement onderstreept dat er geen plaats is voor kwetsende dan wel discriminerende uitlatingen, of deze nu in het openbaar zijn gedaan of niet.

Mariniers waren op oefening

Eind juni kreeg het ministerie van Defensie een melding over het gedeelde materiaal in de WhatsAppgroep van vijftien mariniers. Zij deden op dat moment mee aan een oefening in Denemarken. Na de melding zijn de zes mariniers die de gewraakte afbeeldingen deelden door de commandant teruggestuurd naar Nederland. Sinds de melding zitten de mariniers geschorst thuis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zes mariniers geschorst om racistische apps

Op verzoek van het ministerie heeft het OM het materiaal op strafbaarheid beoordeeld. Het OM laat weten dat drie berichtjes als strafbaar zijn aan te merken. 

"Maar voor vervolging is het nodig dat de uitlatingen in het openbaar zijn gedaan", zegt justitie. "Daar is geen sprake van, nu de uitlatingen zijn gedaan in een beperkte, besloten WhatsAppgroep van 15 personen. Er kan niet worden aangetoond dat de militairen de opzet hadden dat de berichten ook openbaar zouden worden, of dat zij bewust het risico hebben genomen dat de afbeeldingen openbaar zouden worden."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore