'Tot eind september'

WHO: wacht met extra prikken, vaccins hard nodig in armere landen

04 augustus 2021 20:05 Aangepast: 04 augustus 2021 20:44
GGD-vaccinatielocatie in Helmond. Beeld © ANP

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept landen op om tijdelijk te stoppen met het geven van extra coronavaccins aan hun inwoners, de zogenoemde boostervaccins. Die moeten de bescherming tegen het coronavirus en varianten op peil houden, maar volgens de WHO is het belangrijker om eerst de armere landen te vaccineren.

WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus roept daarom op tot een stop met het boostervaccin tot minstens eind september. Israël was al begonnen met het geven van die (veelal derde) prik en ook onder andere de VS, Duitsland en Hongarije hebben aangekondigd dat ze bepaalde groepen die prik willen geven, mede om de deltavariant te lijf te gaan. Nederland heeft hier nog geen besluit over genomen.

4 miljard prikken

De WHO zegt begrip te hebben voor de zorgen van deze overheden, maar sprak zich eerder al uit tegen het 'boosterbeleid'. Van de 4 miljard prikken die tot nu toe wereldwijd zijn gezet, is meer dan 80 procent gegeven in landen met een hoog of middeninkomen. De topman vraagt iedereen met invloed, zoals atleten, investeerders, zakenlieden en religieuze leiders, om de oproep tot een vaccinatiestop te steunen.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

RIVM: coronavaccins beschermen bij alfavariant tegen overdracht van het virus

De VS lieten gelijk al weten geen gehoor te geven aan de oproep. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis is er sprake van een 'vals dilemma', omdat het een het ander niet hoeft uit te sluiten. Volgens haar heeft de VS genoeg voorraad om én vaccins naar andere landen te blijven sturen, én boostervaccins te geven aan de eigen bevolking.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pfizer en Moderna verhogen prijzen vaccins in EU: 'Logisch, maar bedenkelijk'

Bekijk ook: Het einde van de pandemie? Dit zijn de hobbels op de weg

Als het om corona gaat, is er nog steeds heel veel onduidelijk. Wel is duidelijk dat het virus voorlopig niet meer weggaat. Voordat we af zijn van beperkende maatregelen moeten nog heel wat obstakels worden overwonnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore