Na overstromingen

Jan gaf 75 fietsjes weg in Limburg: 'Als je kan helpen, doe je dat, toch?'

04 augustus 2021 18:33 Aangepast: 05 augustus 2021 10:27
Een hele bus vol fietsjes trok van Zwaag naar Valkenburg. Beeld © Eigen foto

Honderden gezinnen in Limburg zijn bij de overstromingen van vorige maand bijna alles kwijtgeraakt. Dat is extra zwaar voor kinderen, die al hun speelgoed en spulletjes achter moesten laten. Om hen te helpen, verzamelden vrijwilligers uit Zwaag (Noord-Holland) tientallen kinderfietsjes.

Samen met zijn vrouw Lida geeft Jan Kooijman al langer fietsen weg aan mensen die het moeilijk hebben in de buurt van zijn woonplaats Zwaag in Noord-Holland.

"Een fiets geeft vrijheid", zegt Jan. "Een kind of een oudere zonder fiets kan nergens heen. En een kind zonder fiets kan buitengesloten raken, omdat hij bijvoorbeeld niet mee kan gaan spelen."

Al honderden mensen maakten Jan en Lida de afgelopen jaren blij. De fietsen worden gedoneerd door bewoners en opgeknapt door Jan en vrijwilligers die hem helpen.

Hart onder de riem

Dus toen hij het nieuws van de overstromingen in Limburg zag, wilde Jan ook de mensen daar helpen. "Om ze een hart onder de riem te steken", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Jan zocht contact met mensen in Limburg, om te peilen of er interesse was. Die was er. Gezinnen in het overstromingsgebied waren namelijk bijna alles kwijtgeraakt. Tijdens opruimacties werd naast huisraad ook veel speelgoed gevonden, zoals je in deze video kunt zien:

Met man en macht wordt door vrijwilligers de afvalberg opgeruimd die is achtergebleven na de overstromingen in Limburg.

Een stuk of 30 fietsjes kon hij weggeven, verwachtte Jan. Dat werden er een stuk meer: 75 fietsen werden in Zwaag ingezameld en deze week met een bus naar Limburg gebracht.

Jan: "Heel veel mensen hebben meegeholpen. We hebben heel veel fietsen gekregen om weg te geven, maar ook kleding, kleurboekjes, alles om die mensen daar een beetje te ondersteunen."

Verjaardag

"Mensen zijn zo blij. Ik heb enorm veel berichten gekregen, daar krijg je tranen in de ogen van", vertelt Jan. "Er was een meisje dat maandag twee is geworden, dat gezin is alles verloren bij de overstroming. Voor haar verjaardag kon ze nu een fietsje krijgen. Dat is zo mooi, echt schitterend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hulpacties voor Limburg op gang: 'Al vier vrachtwagens vol spullen verzameld'

Jan is 'helemaal beduusd' van alle reacties. "Ik krijg mensen huilend aan de lijn, daar word ik zelf ook emotioneel van. Ik ben heel blij, maar ook sprakeloos. Als je een kindje kan helpen, dan doe je dat toch?"

Toch stelt de actie volgens Jan zelf niet zo veel voor: 'maar' 75 fietsjes, dat is een druppel op de gloeiende plaat, zegt hij tegen RTL Nieuws. "Als ik meer kinderen kan helpen, dan doe ik het gelijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore