Ga naar de inhoud
16.000 patiënten onderzocht

Nederlandse studie: deltavariant vier keer besmettelijker dan Wuhan-virus

Beeld © Robin Utrecht

De deltavariant van het coronavirus blijkt besmettelijker dan eerdere varianten, maar veel minder besmettelijk dan tot voor kort werd gedacht. Tot die conclusie komen Nederlandse onderzoekers. Positief geteste personen dragen vier keer zo veel virusdeeltjes bij zich als mensen die eerder de oorspronkelijke Wuhan-variant hadden.

Het Nederlandse onderzoek is vandaag gepubliceerd op de wetenschappelijke site Research Square. Het moet nog worden beoordeeld door vakgenoten. 

Vorige maand kwamen Chinese onderzoekers nog tot een veel verontrustender conclusie. Volgens hen zouden patiënten tot duizend keer meer virusdeeltjes bij zich dragen dan bij het oorspronkelijke Covid-19-virus dat te herleiden is naar het Chinese Wuhan. 

Andere conclusie

"Dat lijkt niet waar", zegt hoogleraar Medische Microbiologie Paul Savelkoul van het Maastricht Universitair Medisch Centrum. "We hebben voldoende materiaal onderzocht om dit te kunnen zeggen."

Dat de uitkomsten van de Chinese studie verschillen van die van de Nederlandse studie, komt volgens onderzoekers doordat voor de Nederlandse studie onderzoek is gedaan naar veel meer besmettingen en omdat in het Chinese onderzoek naar één cluster van besmettingen is gekeken, waar in Nederland besmettingen in verschillende maanden zijn meegenomen.

Aantal
Lees ook:
Aantal ziekenhuisopnames stijgt niet meer: 'De piek is bereikt'

In totaal zijn monsters van 16.000 besmette patiënten onderzocht. "Wij hebben gekeken: hoeveel virusdeeltjes dragen ze bij zich? Voor de Britse variant bleek dat ongeveer twee keer meer dan bij het oorspronkelijke virus uit Wuhan. En bij de deltavariant dus vier keer meer ten opzichte van het oorspronkelijke virus", zegt Savelkoul. 

Geen impact op maatregelen

Hij noemt de resultaten dan ook 'goed nieuws'. "Dat het besmettelijker is, is niet heel dramatisch." Volgens Savelkoul volstaan de huidige maatregelen en hoeven die, ondanks de hogere besmettelijkheid van de deltavariant, niet te worden aangepast. 

Ondernemers
Lees ook:
Ondernemers bedreigd om eisen vaccinatiebewijs: 'Kan er niet van slapen'

'Ook gevaccineerden testen'

Wel pleit de microbioloog voor het testen van gevaccineerden, omdat het virus ook rondgaat onder hen. Nu hoeven gevaccineerden met een groen vinkje in de CoronaCheck-app zich niet te laten testen voordat ze bijvoorbeeld een evenement bezoeken. 

"Je kunt net zo besmettelijk zijn als iemand die niet gevaccineerd is." Daarom komt microbioloog Savelkoul met een duidelijk advies aan het kabinet voor wat betreft toegangstesten: "Maak geen verschil en test iedereen. Ook de gevaccineerden".