Ga naar de inhoud
Corona-update: stel je vraag

Heeft een vaccinatie invloed op je zwangerschap of vruchtbaarheid?

Wat is het effect van een coronavaccin op je vruchtbaarheid? En is het verstandig om je te laten vaccineren tegen corona als je zwanger bent? Veel lezers willen weten hoe dat echt zit. Gynaecoloog-perinatoloog van het Erasmus MC Sam Schoenmakers is gespecialiseerd in de gezondheid van moeder en foetus vóór, tijdens en vlak na de zwangerschap en legt het ons uit.

Is het verstandig om je laten inenten met een coronavaccin als je zwanger bent?

"Ja, dat is verstandig. We weten dat de vaccinatie veilig is voor zwangeren en dat er op de korte termijn geen ernstige bijwerkingen zijn. We adviseren dan ook alle zwangeren om een prik te komen halen."

Maar dat was eerder toch niet zo?

"Toen het vaccinatiebeleid begon vorig jaar, wisten we nog veel niet", zegt Schoenmakers. "We waren een beetje huiverig en vroegen ons af wat het risico was voor het ongeboren kind in de buik. Toen werd er ook het advies gegeven aan zwangeren om zich nog niet te laten vaccineren", zegt Schoenmakers. Alleen zwangere vrouwen die zogeheten onderliggend lijden hadden, bijvoorbeeld een ziekte of een aandoening, werd gezegd een prik te halen.

"Maar inmiddels weten we heel veel meer. In Amerika kregen vrouwen die zwanger waren juist wel een vaccin. Zij werden daar beschouwd als een hoogrisicogroep. Mensen die kwetsbaar waren als zij een besmetting met het coronavirus zouden oplopen."

Verandert
Lees ook:
Verandert je menstruatie door een coronavaccinatie?

"Doordat de Amerikanen zwangeren hebben gevaccineerd, weten we dat er geen nadelige effecten zijn. Moeders en kinderen worden niet ziek door het vaccin, er zijn geen complicaties en kinderen worden ook niet vaker doodgeboren. We zijn nu al meer dan 90.000 gevaccineerde zwangere vrouwen verder, die allemaal het vaccin van Pfizer of Moderna hebben gekregen."

"En we weten nu wél dat vrouwen die zwanger zijn een drie keer hogere kans hebben om door corona op de intensive care te belanden en aan de beademing te moeten dan vrouwen uit dezelfde leeftijdsgroep die niet zwanger zijn. Daarnaast hebben ze een 1,7 keer hogere kans op overlijden vergeleken met niet-zwangeren van dezelfde leeftijd."

Schoenmakers onderstreept wel dat het sowieso zeldzaam is dat vrouwen in deze leeftijdsgroep op de intensive care belanden. "De kans om als jonge vrouw op de IC te belanden is heel klein."

Wie komen dan toch op de intensive care terecht?

"We zien dat zwangere vrouwen met een hoog bmi en met een niet-westerse achtergrond vaker met corona op de intensive care belanden. Waarom dat is weten we niet, maar zij lopen het hoogste risico."

Welk vaccin kan je het beste nemen als zwangere?

"Zwangere vrouwen krijgen een mrna-vaccin. Het gaat dus altijd om Pfizer of Moderna. Gebleken is dat die vaccins goed werken. Die andere vaccins kunnen het ook goed doen, maar van deze vaccins weten we in verband met zwangerschap meer."

Wanneer is het beste moment om te worden gevaccineerd als je zwanger bent?

"We adviseren zwangeren om het coronavaccin te nemen, maar ook om zich te laten inenten met het vaccin tegen kinkhoest. Dan is het kindje bij geboorte goed beschermd tegen kinkhoest. Die prik wordt meestal geadviseerd rond de 22ste week van de zwangerschap, met als doel twee weken immuun-opbouw voor een eventuele geboorte van het kind. Dat kan soms al bij 24 weken gebeuren. Dan is het goed dat het kind is beschermd."

"Wat belangrijk is om tussen het vaccin tegen corona en het vaccin tegen kinkhoest twee weken te laten zitten. Het maakt niet precies uit welke van de twee het eerst wordt gezet."

Kun je worden gevaccineerd als je borstvoeding geeft?

"Ja, dat kan zonder problemen. De kans dat het vaccin dat in de bovenarm wordt gezet in de borstvoeding belandt is klein. Maar als dat wel gebeurt, is dat ook goed want dan krijgt het kind ook wat antilichamen tegen corona binnen. En dan is het ook beter beschermd."

En als je zwanger wil worden, is het dan slim om het vaccin te nemen?

"Jazeker, er is geen enkele aanwijzing voor dat het vaccin ervoor zorgt dat de kans kleiner is dat je zwanger wordt. Ook heeft het geen enkel effect op je vruchtbaarheid. De kans op onvruchtbaarheid neemt niet toe door een prik. Ook doet het vaccin niets met de embryo."

Schoenmakers benadrukt dat mensen die zwanger zijn, of dat willen worden, en die vragen hebben over het vaccin, altijd contact moeten opnemen met hun verloskundige of hun gynaecoloog. "Als je twijfelt, bel."