Hulp Spaanse politie

Buitenlandse 'detectives' gezocht die illegale feesten verklikken op Ibiza

03 augustus 2021 13:49
De terrassen in Ibiza zijn gesloten, maar de illegale feestjes lijken door te gaan. Beeld © ANP

Spaanse ambtenaren zijn op zoek naar buitenlanders tussen de 30 en 40 jaar die helpen in de bestrijding van het coronavirus. Zij moeten de Spaanse politie bijstaan bij het opsporen van illegale bijeenkomsten op het eiland Ibiza.

Het idee komt op het moment dat de coronabesmettingen op het eiland, populair door het bruisende nachtleven, hoog oplopen. In de afgelopen twee weken zijn 1814 besmettingen vastgesteld per 100.000 inwoners.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op vakantie? Dit zijn de regels per land

Aangezien de meeste nachtclubs gesloten zijn en buitenevenementen moeten voldoen aan strikte voorwaarden, zoals het alleen aanbieden van zitplaatsen, denken ambtenaren dat illegale feestjes de bron van besmettingen zijn.

Groot gevaar

Een lokale ambtenaar, Mariano Juan, uit tegen de lokale krant Diario de Ibiza zijn zorgen over de illegale feesten. Hij zegt dat deze niet alleen een probleem zijn voor de openbare orde, maar ook een groot gevaar voor de gezondheidscrisis op het eiland. "Het is voor de politie moeilijk om te infiltreren op de feestjes, omdat de lokale bevolking hen kent. Dus moeten we naar buiten kijken voor hulp."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse jongeren vast in coronahotel Mallorca: 'Afgevoerd met toeters en bellen'

Juan twijfelt er niet aan dat het opsporen van de illegale feesten met het team van 'detectives' deze zomer van start gaat. Dat is ook hard nodig, zegt hij, omdat op de feesten niet alleen toeristen te vinden zijn, maar ook bewoners van het eiland en gastarbeiders.

"Die kunnen zich later vermengen met de rest van de bevolking en zorgen voor problemen."

Omstreden initiatief

Of het initiatief ook echt gaat werken, is nog maar de vraag. In Spanje is het binnengaan van huizen zonder bevelschrift een omstreden onderwerp. "Het is ingewikkeld", zegt Juan. "Het gaat om een interpretatie van de wet met geen rechtszekerheid voor de politie." 

Vanuit de socialistische partij PSOE, die op Ibiza aan de macht is, luidt er kritiek. Een woordvoerder zegt dat ambtenaren 'serieuze voorstellen moeten doen die juridische steun bieden' in plaats van 'onverantwoordelijk te handelen door ideeën te lanceren waar we het niet mee eens kunnen zijn', schrijft The Guardian. 

Bekijk ook: Isabel zat opgesloten in een coronahotel op Mallorca: 'Had geen idee wat er gebeurde'

Isabel was met haar vrienden op vakantie op Mallorca. Voor de terugvlucht naar Nederland moesten ze allemaal een coronatest doen. En die van Isabel bleek, als enige, positief. En dus moest Isabel verplicht in een coronahotel blijven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore