Geweld tegen journalist

Urker die inreed op journalist bij kerkdienst krijgt 80 uur taakstraf

03 augustus 2021 11:33 Aangepast: 03 augustus 2021 11:37
Een kerkganger rijdt in op een verslaggever, ter illustratie. Beeld © ANP

De 35-jarige Jacob B. uit Urk is veroordeeld tot 80 uur taakstraf voor geweld tegen een journalist. De Urker zou hebben geprobeerd een PowNed-verslaggever aan te rijden toen die in maart verslag deed bij de Sionkerk op Urk.

Op de bewuste zondag waren meerdere verslaggevers aanwezig bij de Sionkerk op Urk, omdat de kerk ondanks de coronamaatregelen zijn deuren opende.

Geen kwaad bewust

De verslaggever stond bij de kerk, in een parkeervak. Op dat moment kwam B. met zijn dochter aanrijden en parkeerde zijn auto in het bewuste vak. De verslaggever moest wegspringen. Hij zegt dat de auto zijn knie heeft geraakt, maar dat is volgens de rechter niet duidelijk geworden. 

Nadat B. was uitgestapt, sloeg hij de microfoon uit de handen van de verslaggever. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Auto rijdt in op verslaggever Urk, ook in Krimpen geweld tegen journalist

B. zei tegen de rechter zich van geen kwaad bewust te zijn geweest. Hij zei dat hij bij de kerk aankwam, een paar lege parkeervakken zag en daar wilde parkeren. Hij reed het vak in, zonder de journalist te hebben gezien. De gebeurtenis heeft grote impact op zijn leven, zei hij geëmotioneerd. 

Meerdere mishandelingen

PowNed-verslaggever Mark Baanders werd die dag ook aangevallen door twee broers uit Urk, Jelle en Lammert P. Zij schopten de verslaggever tegen zijn knieën. Daarnaast sloeg Lammert P. de cameraman van PowNed tegen zijn achterhoofd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Urkers die journalist aanvielen bij kerkdienst krijgen taakstraffen

De broers zijn veroordeeld voor openlijke geweldpleging. De rechter gaf Lammert P. een taakstraf van 150 uur en Jelle P. van 120 uur. Ook moet Lammert P. een schadevergoeding van 250 euro betalen aan de geslagen cameraman.

Het Openbaar Ministerie eiste een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken en een taakstraf van 150 uur tegen beide broers. De broers krijgen geen voorwaardelijke gevangenisstraf, omdat de kans op herhaling volgens de rechter klein is.

Aanvallen op journalisten

Niet alleen op Urk vond geweld plaats tegen journalisten: in Krimpen aan den IJssel werd een journalist van RTV Rijnmond getrapt bij de Mieraskerk. In onderstaande video zijn de aanvallen te zien. Voor de aanval die in de video op 0.48 te zien is, is de 35-jarige man nu veroordeeld.

Journalisten aangevallen tijdens verslag bij kerkdiensten

Op Urk en in Krimpen aan den IJssel werden journalisten aangevallen door kerkgangers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore