'Doodstraf toegewenst'

Ondernemers bedreigd om eisen vaccinatiebewijs: 'Kan er niet van slapen'

03 augustus 2021 18:03 Aangepast: 04 augustus 2021 16:14
Beeld © ANP

Onvriendelijke reacties, intimiderende telefoontjes en soms zelfs bedreigingen: organisaties en bedrijven die een volledige vaccinatie eisen van gasten, komt het op flinke kritiek te staan. "De meest bizarre boodschap is dat ik zou moeten vrezen voor de doodstraf", zegt één van de drie ondernemers die RTL Nieuws sprak over hun vaccinatie-eis.

Camperclub NKC, die evenementen en groepsreizen organiseert, krijgt sinds een aantal weken 'vervelende' en 'onvriendelijke' telefoontjes die 'nogal intimiderend' kunnen zijn, zegt woordvoerder Mieke Scharloo.

'Niet de jongste' 

Bij meerdaagse evenementen eist NKC volledige vaccinatie van deelnemers. "Onze evenementenbegeleiders en vrijwilligers zijn niet de jongste, evenals deelnemers, en ze zijn huiverig. Het is belangrijk dat iedereen veilig zijn werk kan doen." Continu coronatesten uitvoeren is volgens haar praktisch onhaalbaar.

Sommige mensen hebben daar geen begrip voor, zegt ze. "We worden benaderd door mensen die zeggen dat het niet mag. Dat we 'nog wel van ze zullen horen'. Iemand zei dat er een rechtszaak zou worden aangespannen. Dat is vervelend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zonder vaccinatiebewijs niet uit eten: kan Nederland ook zo'n plicht invoeren?

Voor een Utrechtse dansleraar begonnen de bedreigingen toen hij een Facebookbericht plaatste: leerlingen zijn in september weer welkom met een bewijs van volledige vaccinatie. 

Een stroom aan negatieve reacties volgde. Zo zou de leraar het verdienen 'gemeden te worden als de pest'. Hij zou een 'walgelijke kloteschool' hebben, waar je nooit meer heen moet gaan 'met hun discriminatie'. Hij zou 'snel failliet moeten gaan'.

'Ontsteld'

"Ik ben er ontsteld van", zegt hij. "Ik kan er niet van slapen." Tot voor kort konden mensen ook danslessen volgen als ze een negatieve testuitslag lieten zien. "Juist om discriminatie te voorkomen." Maar de testen zijn volgens hem niet helemaal waterdicht. "Zelfs bij de meest betrouwbare test, de PCR-test, kunnen fout-negatieven voorkomen. Die kans wil ik niet lopen. Dus besloot ik alleen gevaccineerde mensen toe te laten. Ik doe dit uit zorg voor mijn leerlingen."

De reacties vindt hij heftig. "Ik ben een paar keer opgebeld door vreemde mensen. Er is zelfs gezegd dat ik moet vrezen voor de doodstraf."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe groot is de kans dat je besmet raakt na volledige vaccinatie?

En ook een taalschool in Leiden, die omwille van de veiligheid niet met naam genoemd wil worden, eist volledige vaccinatie. "Het overgrote deel van onze leerlingen staat volledig achter het beleid", zegt de eigenaar.

"Die mensen ga ik niet bang maken, in gevaar brengen of afstoten omdat een nieuwe leerling, die misschien al na een paar weken afhaakt, zich niet laat vaccineren. Dat is makkelijk voor een jonge god van twintig jaar, maar een bestaande leerling van 75 jaar staat daar heel anders in."

Overigens zijn ook niet-gevaccineerden welkom, zegt hij, maar dan via een videoverbinding. "Bij ons dus geen oorlog: leven en laten leven."

Mag dit?

De grote vraag is natuurlijk: mag zo'n eis tot volledige vaccinatie? In een reactie laat het ministerie van Volksgezondheid weten dat het gebruik van corona-toegangsbewijzen in de wet is vastgelegd en aan strikte regels is gebonden. Of deze ondernemers de wet overtreden door een vaccinatie- of herstelbewijs te eisen, kan het ministerie niet zeggen.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Volgens hoogleraar gezondheidsrecht Martin Buijsen van de Erasmus Universiteit Rotterdam mogen ondernemers niet om een vaccinatiebewijs vragen, als er ook een minder vergaand middel voor handen is. Dat is er in dit geval volgens hem, denk aan een negatieve test of een herstelbewijs. "Je mag alleen een bewijs vragen van geen besmettelijkheid. Alleen een vaccinatiebewijs vragen is discriminatoir. Niet iedereen heeft zich volledig kunnen laten inenten."

En zelfs als iedereen de kans heeft gehad zich te laten vaccineren, is er geen vaccinatieplicht dus mogen mensen weigeren, zegt hij. "Sommige mensen kunnen zich niet eens laten vaccineren omdat er een medische contra-indicatie is. En dan heb je nog mensen die pertinent weigeren, bijvoorbeeld om religieuze redenen."

Voor verenigingen kan het net iets anders liggen, zegt Buijsen. "Ook binnen verenigingen mag niets afgesproken worden dat indruist tegen de wet, maar als deze regel alleen geldt voor leden dan kan dat wel. Als de regel gehandhaafd zou worden jegens niet-leden gaat dat te ver." Campervereniging NKC zegt dat alle deelnemers aan evenementen lid zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mijn collega laat zich niet vaccineren tegen corona, wat nu?

Ondernemers mogen op dit moment alleen onder strikte voorwaarden, die door juristen beoordeeld moeten worden, vragen om een coronabewijs. Verder heeft iedereen, gevaccineerd of niet, recht op een gelijke behandeling. Al kunnen daar voorwaarden aan worden gesteld, zoals bijvoorbeeld een minimumlengte voor een achtbaan, of maximumgewicht voor fitnessapparatuur.

Discriminatie?

Vanuit mensenrechten-perspectief kun je je inderdaad afvragen of er sprake is van discriminatie, zegt hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit van Groningen Brigit Toebes.

Toch moet je volgens haar ook kijken naar andere zwaarwegende belangen. "Iedereen heeft inmiddels de mogelijkheid gehad om zich in ieder geval een keer te laten vaccineren. Bewust ervoor kiezen om jezelf niet te vaccineren mag ook wel consequenties hebben."

Vrij bewegen

Volgens haar hebben ook gevaccineerden het recht om te participeren en een zinvol leven te leiden. "En vrij te bewegen in de maatschappij. Het is balanceren met verschillende belangen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Heb jij je prikken al gehad'? Praten over vaccineren blijft lastig

Overigens mag er wel gevraagd worden om een vaccinatiebewijs, zegt ondernemersorganisatie MKB-Nederland. Alleen verplichten mag niet. "De Tijdelijke wet coronatoegangsbewijzen maakt het voor ondernemers in bijvoorbeeld de horeca, culturele evenementen of sportvoorzieningen wel mogelijk om een vaccinatie- of testbewijs te verplichten om de toegang te reguleren."

Bekijk ook: 'Van vaccinatieplicht in Nederland nog geen sprake'

Steeds meer grote Amerikaanse bedrijven eisen dat hun werknemers verplicht een spuitje nemen. Maar mag dat eigenlijk zomaar volgens de wet?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore