'Ergst mogelijke scenario'

Skateboardster Jacobs over heftige tijd in coronahotel: 'Strijdlust nog groter'

03 augustus 2021 03:28 Aangepast: 03 augustus 2021 03:41
Skateboardster Jacobs vertelt aan tafel bij Humberto over haar tijd in Tokio. Beeld © RTL

Candy Jacobs, de eerste Nederlandse atlete die in Tokio positief testte op het coronavirus en in quarantaine moest, vertelde gisteravond aan tafel bij Humberto over haar heftige tijd in het coronahotel. "Een gevangenis was relaxter geweest."

Er zijn weinig verschillen tussen cellen in Nederlandse gevangenissen en de kamer waar Candy Jacobs in quarantaine moest in Tokio. De Nederlandse skateboardster testte nog voor ze in actie kon komen bij de Olympische Spelen positief op het coronavirus. "Ik dacht: hier gaan we", zei ze er gisteren over aan tafel bij Humberto.

'Zo bizar'

Er waren vijf negatieve coronatesten nodig voordat Jacobs überhaupt naar Tokio mocht vertrekken. "Het was zo bizar", zegt ze over het moment dat ze te horen kreeg dat ze besmet was. "Dit was het ergst mogelijke scenario."

Bekijk het hele gesprek hier: 

"Ik stortte helemaal in en heb meteen mijn ouders wakker gebeld. Toen kwamen er vier artsen binnen en bleek het inderdaad een positieve test te zijn."

Pech

Vervolgens werd ze opgehaald door een coronataxi. "Niemand durft je meer aan te kijken", vertelde ze. "Ik had de pech dat niemand wist hoe het eruit ging zien en ik had geen idee waar ik zou belanden."

Dit was het scenario dat volgens Jacobs kostte ten kost voorkomen had moeten worden. Ze had in Nederland al maanden nauwelijks contact met vrienden en was extreem voorzichtig. "Want je weet dat als je eenmaal positief test, dat het dan gewoon in één keer klaar is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Situatie quarantainehotel nog altijd niet best: 'Ik doe alles voor een zuchtje wind'

Na drie, vier dagen in het quarantainehotel verloor Jacobs 'het idee dat er nog een wereld buiten de muren' bestond. "Het menselijke aspect gaat er helemaal vanaf, er is totaal geen zelfbeschikking meer", vertelde Jacobs. "Ik was geen persoon meer, ik moest gewoon de orders opvolgen."

Droom in duigen

Jacobs, die normaal 'met gestrekt been overal in gaat', kwam zichzelf in Tokio keihard tegen. "Ineens was dit mijn lot, de olympische droom in duigen."

Voor zichzelf bedacht ze iedere dag een missie. Of dat nou was dat ze een extra sapje ophaalde of tegen de orders in langer op de gang bleef. "Ik ben niet erg goed met regels", zei Jacobs daar zelf over.

Mentale klap

Mentaal heeft de skateboardster een flinke klap gekregen van de opsluiting. "Ik durf bijvoorbeeld niet meer in de lift", vertelde ze. "Het heeft wel een beetje een kras op mijn ziel achtergelaten."

Toch overheerst bij Jacobs een positief ('al is dat inmiddels ook een rotwoord') gevoel: "Ik heb opnieuw ontdekt dat er een strijder in mij zit, de strijdlust is nu alleen nog maar groter."

Bekijk ook: zo verliet Jacobs het quarantainehotel

De Limburgse testte bij het begin van de spelen positief op corona en heeft anderhalve week op een kleine hotelkamer gezeten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore