'Meld je als je iets weet'

OM hoort meerdere getuigen over fatale mishandeling Mallorca

02 augustus 2021 17:29 Aangepast: 02 augustus 2021 17:29
De boulevard van Playa de Palma, foto ter illustratie Beeld © Editorial

Er zijn meerdere getuigen gehoord in Nederland over de fatale mishandeling van de 27-jarige Carlo op Mallorca. Sommige getuigen hebben zichzelf gemeld.

Op 14 juli werd de 27-jarige Carlo uit Waddinxveen op zijn vakantiebestemming Mallorca ernstig mishandeld. Hij overleed vier dagen later aan verwondingen aan zijn hoofd. De Spaanse justitie verdenkt een groep Nederlanders van de mishandeling.

Omstanders spreken Nederlands

Op korte termijn zullen nog meer getuigen worden gehoord, laat het Openbaar Ministerie (OM) weten. "De hulp van de getuigen is erg belangrijk om duidelijk te krijgen wat de toedracht van het geweld was en wie zich schuldig hebben gemaakt aan het geweld", aldus het OM.

Er zijn camerabeelden van de mishandeling die nu worden bekeken en onderzocht. Daarop is te zien dat er veel omstanders waren. Meerdere omstanders spraken Nederlands, zo valt ook op de opnames te horen.

Wat is er gebeurd?

In de vroege ochtend van 14 juli gingen dertien Nederlandse jongeren voorbijgangers te lijf in een uitgaansgebied van Palma. Een groepje van vijf dat ze aanvielen raakte gewond. De 27-jarige Carlo werd tegen het hoofd geschopt. Hij overleed in een ziekenhuis in Palma als gevolg van het hersenletsel. Een ooggetuige vertelde aan RTL Nieuws dat het heel snel ging. "Hij werd uit het niets neergeslagen." 

Twaalf van de dertien verdachten bleken halsoverkop na de knokpartij terug naar Nederland te zijn gevlogen. Een van de jongens was achtergebleven om de sleutels van het appartement in te leveren. Hij werd opgepakt op het vliegveld en verhoord door de Spaanse politie, maar later weer vrijgelaten. Op videobeelden zou te zien dat hij geen grote rol speelde bij de mishandeling.

Nog niet al die personen hebben zich gemeld. Het OM en de politie roepen deze mensen op: meld je en deel wat je weet. Ook wordt gevraagd of mensen die over beelden van het incident beschikken, die willen delen door ze te uploaden via politie.nl.

Niet alles kan gedeeld worden

Meer informatie over het onderzoek kan het OM niet openbaar maken 'in het belang van het onderzoek'. Het OM zegt later deze week meer duidelijkheid kan geven.

Vorige week heeft Spanje aan Nederland gevraagd het onderzoek over te nemen. Justitie in Spanje stuurde het onderzoeksdossier naar Nederland. Advocaat Harriët de Koon staat één van de betrokkenen bij en gaf toen aan 'heel blij' te zijn met dit besluit.

"Dit is voor de slachtoffers en voor de verdachten het beste. Ik ben niet verrast. Ik ben vooral blij dat de Spaanse rechter dit heeft besloten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM laakt 'digitale heksenjacht' na mishandeling Mallorca

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore