Wisselvallig weer

Van bui naar bui: sinds jaren weer een normale zomer

02 augustus 2021 11:11 Aangepast: 02 augustus 2021 11:33
Beeld © Getty Images

We lijken deze zomer wel van bui naar bui te leven. Waar we vorig jaar augustus nog met een hittegolf te maken hadden, blijft de hitte tot nu toe uit. Het aantal zomerse dagen is in juli zelfs gehalveerd. "We hebben na jaren weer een normale Nederlandse zomer."

Een normale zomer is er een met wisselvallig weer en temperaturen rond de 22 graden, zegt meteoroloog van Buienradar William Huizinga. "Dit is hoe een zomer er in Nederland normaal gesproken uitziet."

Zomerse dagen

Juli was met een gemiddelde etmaal temperatuur van 18 graden zelfs 'een tikkie aan de koele en sombere kant'. "Het gemiddelde is normaal gesproken 18,3 graden."

En het aantal zomerse dagen, met een temperatuur boven de 25 graden, was 'magertjes'. "We hadden er 4 in juli 2021 tegenover 9 vorig jaar. Een tegenvaller. Maar als we een periode hebben met 25 graden, is dat eigenlijk al bovengemiddeld. Dat zijn wel de cadeautjes."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Korte broek in de kast, paraplu eruit: het is gedaan met het zomerweer

Ook de neerslag was met 80 millimeter gemiddeld, maar wel met flinke uitschieters. "De neerslag was zeer ongelijk verdeeld. In de kop van Noord-Holland viel slechts 30 millimeter, in de oostelijke helft van het land 130 tot 140 millimeter."

In Limburg was het 'helemaal extreem': in het zuiden viel 150 tot 200 millimeter, in Heerlen zelfs 230. "In de tropen is dat niet ongebruikelijk, maar hier is het bizar." 

'Slechte zomer'?

Een normale zomer dus. Dat sommige mensen deze zomer toch als nat en koeler kunnen ervaren dan normaal gesproken, is niet zo gek, zegt Huizinga. "Ik denk dat het contrast zo groot is omdat we voorgaande zomers redelijk stabiele periodes kenden met langdurige droogte en hogere temperaturen dan normaal."

In juli 2018 haalden we het record zonnig en droog en was het zeer warm, zegt hij. In juli 2019 was het warm, vrij droog en zonnig. En in juli 2020 was het koel, maar in augustus hadden we een hittegolf. "Als we dan nu een keer een zomer hebben die voor Nederlandse begrippen normaal is, schrijven we die gelijk weer weg als een slechte zomer."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Dat blijft zo: ook in augustus hoeven we niet te rekenen op een hittegolf. "De kans is groot dat het tot en met de eerste helft van augustus een beetje wisselvallig en gematigd weer is. Vrij normaal Nederlands zomerweer dus, maar misschien net iets aan de koele kant."

Tot en met woensdag zijn er zonnige perioden, met hier en daar een bui, zegt hij. In de dagen daarna valt in heel Nederland neerslag. "Tegelijkertijd loopt de temperatuur op. Dat is het positieve randje aan dit verhaal." Nu moeten we het nog doen met maximaal 20 graden, later deze week kan dat 23 graden worden. "Hoewel dat echt een regionale aangelegenheid is."

Zomerse dag

Begin volgende week doen we een stapje terug: het wordt maximaal 20 graden en er is aanhoudend kans op buien. In de tweede helft van volgende week zit de temperatuur wel weer in de lift. "Tot maximaal 22 graden." Of we volgende week toch nog een zomerse dag krijgen, boven de 25 graden? "Die kans is er, zij het klein."

Bekijk ook: Buiten en verrast door onweer? Dit is wat je wel en vooral niet moet doen

Onweersbuien lijken soms uit het niets te komen. Maar wat moet je doen als je buiten wordt verrast door onweer? En hoe weet je hoe ver de bliksem van je verwijderd is? Wij leggen het uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore