Kort geding dreigt

Kabinet hakt vandaag knoop door: gaan eendaagse festivals door?

02 augustus 2021 02:23 Aangepast: 02 augustus 2021 02:44
Lowlands, twee jaar geleden, ter illustratie. Beeld © ANP

Het kabinet buigt zich vandaag over de toekomst van festivals. Meerdaagse festivals blijven sowieso tot 1 september verboden, maar de regering besluit of festivals zonder overnachtingen vanaf 13 augustus weer door kunnen gaan. Als ook die eendaagse festivals verboden blijven, gaat festivalorganisatie ID&T verder met een kort geding tegen de staat.

Eigenlijk zou de regering pas over anderhalve week een besluit over de meerdaagse festivals nemen, maar het kabinet kondigde vorige week aan dat er vandaag al over gesproken zal worden.

'Helaas'

Vanwege de stijging van het aantal coronabesmettingen en de verspreiding van de deltavariant besloot het kabinet vorige maand dat het niet verantwoord is om meerdaagse festivals door te laten gaan. "Helaas", zei demissionair premier Rutte over het besluit dat deze festivals tot 1 september verboden blijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klap voor evenementenbranche, tot 1 september geen meerdaagse festivals

Over eendaagse festivals zei het kabinet op 13 augustus een beslissing te nemen. Festivalorganisatie ID&T en ruim veertig aangesloten evenementenorganisatoren waren het daar niet mee eens en spanden een kort geding aan om voor 1 augustus duidelijkheid af te dwingen.

'Kabinet kunnen overtuigen'

Toen het kabinet vorige week liet weten vandaag een besluit te maken over eendaagse festivals na 14 augustus, kondigde ID&T aan nog even te wachten met het kort geding. Als het kabinet vandaag besluit dat festivals zonder overnachtingen tot 1 september verboden blijven, zal het kort geding volgens ID&T alsnog plaatsvinden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terrein Lowlands weer afgebroken na festivalbesluit kabinet

Rosanne Janmaat van ID&T is positief en hoopt dat het kabinet vandaag besluit dat eendaagse festivals – als vanzelfsprekend op een veilige en verantwoorde manier – door kunnen gaan. "We zijn blij dat we het kabinet hebben kunnen overtuigen van de noodzakelijkheid van snelle besluitvorming voor onze branche."

Bekijk ook: vertragen ongevaccineerden versoepelingen?

Een vaccinatieplicht gaat ver, maar in diverse landen zijn er overheden die de bevolking richting een prik pushen. In Nederland lijkt dat ondenkbaar, maar het bedrijfsleven raakt wel meer geïrriteerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore