Doden door natuurbranden

Nederlanders in Turkije vluchten voor vlammenzee: 'Paspoort gepakt en weg'

01 augustus 2021 19:56 Aangepast: 01 augustus 2021 22:32
Het complex van de Apeldoornse Carmi van der Kolk.

Nederlanders in Turkije moeten vluchten voor hun leven vanwege de bosbranden die het land al dagen teisteren. De Apeldoornse Carmi van der Kolk moest met haar gezin op stel en sprong haar appartement verlaten. Ondertussen was Tamer uit Haarlem op een bruiloft op een groot vakantieresort in Alanya. "Die moest stil worden gelegd omdat huizen in de buurt in vlammen opgingen."

Italië, Griekenland en Turkije worden al dagen geteisterd door hevige bosbranden en tropische hitte. Mensen zijn hun hele hebben en houwen verloren. Dorpen zijn verwoest en huizen volledig platgebrand. 

In Turkije staat het dodental als gevolg van de natuurbranden op negen, honderden mensen moeten worden geëvacueerd.

Vernietigend toegeslagen

De Apeldoornse Carmi van der Kolk schetst vanuit haar appartement in het Turkse dorpje Ilica hoe de bosbranden vernietigend toeslaan. Zij moest eerder deze week met haar gezin op stel en sprong vertrekken.

"We moesten vluchten voor ons leven", zegt ze. "Het is een grote nachtmerrie. Ik heb vannacht eindelijk weer wat kunnen slapen."

De dreiging van de vlammen boven het complex van Carmi en Ronnie van der Kolk De dreiging van de vlammen boven het complex van Carmi en Ronnie van der Kolk

Ze vertelt hoe het vuur hen opeens overviel. "We lagen aan het zwembad toen de lucht opeens gitzwart werd. Een inferno boven ons appartement. Ontzettend dreigend om te zien. De vlammen schoten uit de bergen."

Samen met een bevriend gezin uit Apeldoorn twijfelden ze geen moment. "We pakten onze paspoorten en sprongen in de auto. Weg van het vuur."

Carmi (r) helpt nu Turken die hun spullen zijn kwijtgeraakt door de branden. Carmi (r) helpt nu Turken die hun spullen zijn kwijtgeraakt door de branden.

Dorpen verwoest

De Apeldoornse gezinnen waren op tijd weg en kregen hulp van een eigenaar van een nabijgelegen resort. "Anders hadden we op het strand moeten slapen." Hun appartement bleef gespaard. "Maar even verderop is een dorpje helemaal platgebrand. Van de 45 huizen zijn 15 volledig verwoest. Die mensen hebben niets meer", zegt Carmi.

De Apeldoorners willen wat terug doen voor de inwoners. Daarom startten ze een actie waarmee ze al 2500 euro ophaalden. "We hebben in samenwerking met een lokale restauranthouder eten gekocht om dat uit te delen aan mensen die niets meer hebben. We delen ook servies en beddengoed uit."

Bruiloft stilgelegd

Door heel Turkije zijn brandhaarden. De 42-jarige Tamer Yukesel uit Haarlem verblijft met zijn vrouw en kinderen in Alanya, aan de kust. "Ik ben hier vanwege de trouwerij van mijn nichtje. Die trouwde gisteren in een groot vakantieresort", zegt de Haarlemmer telefonisch vanuit Turkije. "Speciaal voor de bruiloft zijn we overgekomen."

Gisteravond was het feest met honderden gasten. Vanwege corona allemaal buiten. "Maar halverwege de avond moest het feest worden stilgelegd", zegt Tamer. "Een paar kilometer verderop gingen huizen letterlijk in vlammen op. Het voelde niet goed om verder te feesten. Het is ontzettend triest voor mijn nichtje, maar ze kreeg ook applaus. Je kunt gewoon niet feesten als zoiets gebeurt."

Een man kijkt naar de vlammenzee nabij de plaats Manavgat. Een man kijkt naar de vlammenzee nabij de plaats Manavgat.

Gevaar nog niet geweken

Het gevaar is nog niet geweken. "De hele dag vliegen blustoestellen door de bergen. De lucht is donker en er daalt continu as neer", zegt Tamer. "Het is ontzettend verdrietig voor het land."

Ook de Apeldoornse Carmi voelt boven haar appartement de dreiging in de lucht. "Er dalen de hele dag asresten neer. En je ziet dat de lucht donker is." Ze wil niet terugkeren naar Nederland. "Ik blijf liever hier om de mensen te helpen. Die hulp is keihard nodig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meerdere doden en veel gewonden door bosbranden in Turkije

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore