Ga naar de inhoud
Contracten ingezien

Pfizer en Moderna verhogen prijzen vaccins in EU: 'Logisch, maar bedenkelijk'

Een jongere krijgt in Eindhoven het Pfizer-vaccin toegediend Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

De prijzen die EU-landen betalen voor de coronavaccins van Pfizer en Moderna zijn flink verhoogd. De prijs van Pfizer ging van 15,50 naar 19,50 euro.

Dat schrijft de Britse krant The Financial Times, die het contract heeft ingezien.

Ruim een kwart 

De prijs per vaccin steeg bij Pfizer met bijna 26 procent, tot 19,50 euro. Bij Moderna gaat het om een stijging van ruim 13 procent. Dat vaccin kostte eerst 19 en nu 21,50 euro.

Bij Moderna is de prijsstijging iets minder dan eerder afgesproken, omdat EU-landen meer vaccins afnemen bij de producent.

RIVM
Lees ook:
RIVM meldt 2350 nieuwe coronabesmettingen

Volgens hoogleraar gezondheidseconomie Jochen Mierau van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is het niet onlogisch dat de prijzen zijn verhoogd, omdat de vaccins van AstraZeneca en Janssen minder worden gebruikt. "Er was eerder veel concurrentie, maar er zijn maar een paar producenten overgebleven", zegt hij tegen RTL Nieuws.

'Investeringen terugverdiend'

Mierau heeft tegelijk wel bedenkingen bij de prijsverhoging. "Hun investering hebben ze inmiddels wel terugverdiend. Alles was ze nu verdienen is zuivere winst."

Volgens de krant werden de contracten met de vaccinleveranciers recent aangepast. De nieuwste deals zouden Pfizer en Moderna 'tientallen miljarden' per jaar opleveren.

Derde prik

Vooral de vraag naar vaccins voor een eventuele derde prik zorgt voor hogere prijzen. In de contracten gaat het om 2,1 miljard vaccins tot 2023.

De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn mogelijk veel effectiever na een derde prik, zo zouden de eerste resultaten van een onderzoek door de vaccinmakers aantonen. De antistoffen tegen corona zouden na de derde prik vijf tot tien keer zo hoog zijn als na twee prikken.

Bekijk ook: Traag vaccineren elders kan ook in het Westen probleem worden

00:44
In sommige landen is zelfs nog niet eens een vaccin geleverd. Dat kan grote gevolgen hebben voor de rest van de wereld.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS