12 dagen opgesloten

Nederlandse jongeren vast in coronahotel Mallorca: 'Afgevoerd met toeters en bellen'

31 juli 2021 19:01 Aangepast: 02 augustus 2021 18:03
Isabel van Benthem moest twaalf dagen in het hotel blijven. Beeld © Isabel van Benthem

Vlak voor je vlucht naar huis of op de laatste dag van je vakantie nog positief testen op corona. Het overkwam Isabel van Benthem (19) en Loek Gozeling (21) op Mallorca. Ze moesten vervolgens twaalf dagen naar een bomvol quarantainehotel. Geen face-to-face-contact met anderen, zonder enige informatie en bewakers onder het balkon om ontsnapping te voorkomen.

Met het zogeheten 'protocollo covid' mag de Spaanse overheid iedereen die te gast is op eiland Mallorca vasthouden in coronahotels na een positieve PCR-test. Het maakt daarbij niet uit of je Spanjaard, buitenlander, jong of oud bent.

Isabel was samen met een vriendin op vakantie. Op de laatste dag van haar vakantie testte ze bij een sneltest in haar hotel positief. "Ze boden me toen een PCR-test aan om zeker te zijn van het resultaat." Omdat de uitslag 24 uur kon duren, moest ze in quarantaine in haar hotel. Na opnieuw een positieve uitslag, trad het coronaprotocol in werking.

Geen communicatie

Wat volgde waren twaalf eenzame dagen, waarin ze geen idee had wanneer ze weer weg zou mogen. Ze legde alles vast op video.

Op TikTok deelde Isabel dagelijks haar quarantaineleven, dat soms behoorlijk eenzaam was. Gisteren kwam ze weer vrij.

"Ik zou overgebracht worden naar het coronahotel, maar daar was geen plek, dus ik heb nog vier dagen in mijn hotelkamer moeten wachten", zegt Isabel. "Vervolgens werd ik gebeld dat ik binnen een kwartier klaar moest zijn voor vertrek. Toen werd ik met een omgebouwde ambulance opgehaald en afgezet bij het coronahotel, daar stonden bewakers me op te wachten."

Afgevoerd met toeters en bellen

De 21-jarige Loek overkwam hetzelfde. Hij werd positief getest bij een steekproef op de luchthaven. Ook hij werd met zwaailichten en sirene in een speciale ambulance 'afgevoerd', naar het hotel, waar ook hij twaalf dagen moest blijven. Hij kwam een paar dagen eerder aan dan Isabel.

Loek bleef ook twaalf dagen in het hotel. Loek bleef ook twaalf dagen in het hotel.

"Ik werd ook opgevangen door bewaking en moest mijn zorgpas en legitimatie laten zien. Er werd me gevraagd naar allergieën, vervolgens werd ik naar mijn kamer gewezen en daarna is er twaalf dagen lang nooit meer iemand naar me toe gekomen behalve de schoonmakers."

Loek deed op zijn eerste dag in het hotel een coronatest, maar zegt de uitslag daarvan nooit gehad te hebben. Het gebrek aan communicatie herkent Isabel.

"Pas op dag zeven is het me gelukt om iemand te spreken. Ik moest de receptie telkens acht keer achter elkaar bellen voor ze opnamen en als ze dan opnamen deden ze alsof ze je niet hoorden en werd de hoorn erop gegooid." Via een e-mail lukt het haar uiteindelijk om het nummer te krijgen van een arts, maar de vraag 'wanneer mag ik weer weg?' kon ook hij niet beantwoorden.

Twee officiële hotels

Officieel zijn er twee coronahotels op het eiland: het Palma Bellver hotel in Palma de Mallorca en het Pabisa Sofia hotel, beide in Palma de Mallorca, maar ook in andere hotels zitten positief geteste mensen soms dagenlang in hun kamer. In de twee officiële hotels zijn volgens de Spaanse autoriteiten 628 kamers beschikbaar voor coronapatiënten.

Hoeveel Nederlanders precies in zulke hotels hebben gezeten is niet bekend, maar reizigersorganisatie ANVR zegt de verhalen over slechte omstandigheden te kennen. "We krijgen signalen van ouders die zich zorgen maken over hun kinderen."

Elke dag was hetzelfde voor Loek en Isabel. Elke ochtend rond 8.30 uur kregen de mensen in het hotel ontbijt, daarna volgde om 13.00 uur lunch, om 17.30 uur een snack in de vorm van koekjes en dan om 20.00 uur avondeten.

Om de tijd te doden en het sobere voedingspatroon aan te vullen, werd via balkons wat eten heen en weer gesmokkeld. Spanjaarden, toeristen en andere Nederlanders op het eiland kwamen langs om stiekem chips, cola en andere snacks te brengen.

Telefoon bij snackbar roodgloeiend

Sommigen proberen het via een andere weg. Hoewel er in de coronahotels geen eten bezorgd mag worden, staat de telefoon bij de Nederlandse snackbar Happie Happie al weken roodgloeiend van mensen in de coronahotels of bezorgde ouders in Nederland die eten voor hun kinderen willen laten bezorgen. 

"Officieel mogen we geen eten bezorgen bij de hotels, maar vorige week hebben we toch zeventien bestellingen gedaan", zegt eigenaar Christiaan Hij kan maar moeilijk geloven wat er zich in de hotels afspeelt. "Dit verwacht je van een derdewereldland, maar niet van Spanje."

Reactie ministerie van Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten al een aantal telefoontjes gehad te hebben van mensen in coronahotels. "Nederlanders die ons in die situatie bellen, vragen ons vooral om te zorgen dat ze eerder naar huis kunnen en naar de kosten die gemoeid zijn met het verplichte verblijf in het quarantainehotel. Daar kunnen wij helaas niets in betekenen", zegt een woordvoerder. 

"Wij hebben vooralsnog geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder zeer slechte omstandigheden in verplichte quarantaine zitten op de Mallorca."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore