Uitvallende treinen

ProRail verwacht tot oktober problemen door personeelstekort

31 juli 2021 08:11
archieffoto Beeld © ANP

ProRail verwacht dat de problemen met de dienstregeling als gevolg van een gebrek aan verkeersleiders tot minstens oktober zullen blijven. Roosters kunnen lastig rondgemaakt worden, waardoor één ziek personeelslid al kan zorgen voor uitval van treinen.

Zo reden er gisteren door de onderbezetting tot 23.00 uur geen intercity's tussen Amsterdam en Amersfoort en was dat in de nacht van donderdag op vrijdag het geval op de trajecten Utrecht-Arnhem, Ede Wageningen-Barneveld Zuid en Utrecht Centraal-Rhenen. 

ProRail zegt dat er tot 1 oktober 'een extra uitdaging' is vanwege vakantieverlof in combinatie met de onderbezetting op de verkeersleidingsposten. "Natuurlijk doen we er wel alles aan om het te voorkomen."

Het bedrijf heeft al langer te maken met een tekort aan verkeersleiders en probeert ook al langere tijd nieuwe mensen te werven. EditieNL-verslaggever Lonneke Haveman ervaarde zelf hoe het is om verkeersleider te zijn.

Een passie voor treinen is niet genoeg om verkeersleider te worden. Wat je wel moet kunnen? "Lang stilzitten en overzicht houden."

ProRail probeert de problemen onder meer aan te pakken door recent gepensioneerden en treinverkeersleiders die inmiddels elders in de organisatie werken, tijdelijk weer in te zetten op locaties waar ze hard nodig zijn. Ook is het werving- en selectiebudget verhoogd.

"Onze treinverkeersleiders zetten al een tijd alles op alles om de roosters te vullen. Ze komen regelmatig zelfs werken op een vrije dag als iemand zich onverhoopt ziek meldt. Daarom doen we er ook alles aan om hun zomervakantie door te laten gaan. Tegelijkertijd zetten onze collega’s alle zeilen bij om treinuitval zoveel mogelijk te voorkomen", aldus de spoorbeheerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minder treinen rond Utrecht vandaag door tekort aan verkeersleiders

Reizigersorganisatie Rover vindt dat de werkwijze van ProRail moet veranderen. Volgens hen is deze nu te kwetsbaar. "Het is aan de reiziger niet uit te leggen dat als iemand uitvalt, het treinverkeer stil ligt", stelt directeur Freek Bos.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore