Ga naar de inhoud
Vakantiefiles

'Ergste zwarte zaterdag ooit' verwacht, gisteren al 1000 kilometer file

Vooral in Frankrijk worden problemen verwacht. Beeld © AFP

Het is dit weekend 'knetterdruk' op de Europese wegen. Volgens de ANWB is het vandaag Zwarte Zaterdag, de drukste dag van het jaar. En die drukte is erger dan ooit, verwacht de bond. Door de coronacrisis gaan meer mensen binnen Europa op vakantie. Gisteren stonden er ook al flinke files.

Het lijkt erop dat veel vakantiegangers de drukte voor wilden zijn. Op de Franse snelwegen naar de vakantieregio's was het gisteravond al erg druk, meldt de ANWB. Sommige routes raakten overbelast, waardoor mensen in de file kwamen te staan. Op het hoogtepunt stond er in totaal 1015 kilometer file.

In de regio Auvergne - Rhône- Alpen stond bijna 300 kilometer file en langs de zuidkust was het aansluiten in een totaal van 125 kilometer file. De Franse verkeersinformatiedienst adviseert automobilisten om niet vrijdagnacht of zaterdag te gaan rijden, maar pas zondag als dat mogelijk is, aldus de ANWB.

Vakantie Parijs begonnen

De zomervakantie voor inwoners van Parijs is nu begonnen. Die trekken dan massaal naar het zuiden van Frankrijk, verwacht de ANWB. Daardoor stonden er gisteren de hele dag files op de Route du Soleil in Frankrijk. Ook op de wegen richting Spanje kan het behoorlijk druk worden.

De afgelopen weken stond er elke zaterdag al zo'n 1000 kilometer file in Frankrijk, zegt een woordvoerder van de ANWB. "Dat was al verbazingwekkend hoog. In 2019 was er op de zwaarste dag nog niet eens 800 kilometer file."

De
Lees ook:
De vakantiefile de baas: zo rij je er het snelst doorheen

Niet te vroeg wegrijden

Vakantiegangers die nog naar of door Frankrijk rijden, kunnen het best niet te vroeg vertrekken. "Als je 's nachts in de auto stapt, rij je zo het probleem in. De grootste drukte zit rond het middaguur, dus je kunt beter wat later vertrekken."

Dat het drukker is dan normaal, komt door de corona-crisis. Daardoor gaan minder mensen met het vliegtuig op vakantie, en gaan ze juist vaker met de auto op pad.

Ook in de rest van Europa is het dit weekend druk, omdat op veel plekken de zomervakantie van start gaat. 

Op
Lees ook:
Op vakantie? Dit zijn de regels per land

In Duitsland begint de vakantie in het zuiden van het land, wat veel verkeer richting Italië en Kroatië oplevert. Ook in Italië begint het vakantieseizoen, en wordt het druk rondom de grote meren in Noord-Italië, en op de wegen naar de kust.

Twee uur wachten voor de tunnel

In Zwitserland staat er een file voor de Gotthardtunnel. Zelfs in de nacht van vrijdag op zaterdag moet je daar wachten, verwacht de ANWB, vandaag kan de wachttijd oplopen tot ruim twee uur.

In Oostenrijk loopt het vast bij de grens met Slovenië, waar automobilisten anderhalf uur moeten wachten om de Karawankentunnel door te mogen rijden. Ook op de snelweg tussen Wenen en Boedapest is het druk, vanwege de Formule 1-Grand Prix die dit weekend in Boedapest wordt gehouden.

Bekijk ook: De file oplossen doe je vanachter het stuur

01:18
Als bestuurder heb je het niet direct door, maar je kunt zelf heel wat doen aan het fileprobleem.