1,7 miljoen euro

Politie: 120 vaak kwetsbare mensen opgelicht door Ierse 'klusjesmannen'

30 juli 2021 18:15 Aangepast: 30 juli 2021 18:22
Archieffoto Beeld © iStock

Zeker 120 Nederlanders zijn slachtoffer geworden van een groep Ieren die zich voordoen als klusjesmannen. Dat zegt de Amsterdamse politie na een bericht van dagblad Het Parool. De slachtoffers werden in totaal voor meer dan 1,7 miljoen euro opgelicht.

De politie deed tussen eind 2017 en voorjaar 2020 twee onderzoeken naar deze zogenoemde 'Irish Travellers'. De groep belde aan bij voornamelijk ouderen en kwetsbaren en overtuigden hen akkoord te gaan met een simpele klus aan huis, zoals het schoonspuiten van de gevel.

Grote problemen

Eenmaal aan het werk zeiden ze dat er grote, spoedeisende problemen met het huis waren, bijvoorbeeld met het dak. Tegen betaling van een groot geldbedrag zouden ze het wel kunnen verhelpen, zeiden ze, maar zodra er betaald was, verdwenen ze uit beeld. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ouderen opgelet: oplichters slaan toe met babbeltrucs en nepmails

De groep is volgens de politie al meer dan tien jaar actief in Nederland. Eind 2017 en begin 2018 was er een piek in het aantal aangiftes rond Amsterdam, maar er zijn ook slachtoffers in andere gemeenten, zoals Leiden en Den Haag. Op het piekmoment waren er volgens de politie zeker 40 'klusjesmannen' actief.

Meer slachtoffers

De politie vermoedt dat er nog meer slachtoffers zijn, omdat mensen uit schaamte mogelijk geen aangifte durven doen. Het advies is om nooit in te gaan op klusjesmannen die ongevraagd diensten aanbieden.

Er zijn acht verdachten aangehouden, tegen twee anderen loopt nog een Europees arrestatiebevel. De politie denkt dat op dit moment 'nauwelijks tot geen' malafide klusjesmannen actief zijn, omdat in de gemeenschap rondzingt dat er aanhoudingen zijn verricht en ze Nederland, en dan vooral Amsterdam, beter even kunnen mijden.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore