Zuurstofapparaat uitgevallen

Ziekenhuispersoneel hoorde alarm niet na stroomstoring: patiënten sneller overleden

30 juli 2021 13:40 Aangepast: 30 juli 2021 17:58
Beeld © ANP

De stroomstoring op een afdeling van het Maastricht UMC+ heeft bijgedragen aan het overlijden van twee coronapatiënten. Dat is de conclusie van een onderzoek dat het ziekenhuis heeft laten doen. Door de stroomstoring in april vielen zuurstofapparaten uit.

Pas na 1 uur en 12 minuten werd de storing ontdekt. Bij drie patiënten viel een apparaat uit dat voor zuurstof zorgde. Eén patiënt overleed diezelfde nacht, de ander de dag erna. De derde patiënt liep geen schade op door de storing.

Toen de stroom uitviel ging er twee minuten lang een alarm af, maar de deuren van de verpleegafdeling waren dicht om verspreiding van corona te voorkomen. Daardoor hoorde niemand het alarm. 

'Versneld overlijden'

Het verpleegkundig personeel werd pas gewaarschuwd toen op camerabeelden uit de ruimte te zien was dat één van de patiënten onrustig bewoog. De apparatuur werd daarna op een ander stopcontact aangesloten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

Stroomuitval MUMC Maastricht: 'Onderste steen moet bovenkomen'

Het ziekenhuis liet een onafhankelijk onderzoek uitvoeren. In dat onderzoek wordt geconcludeerd dat het 'zeer waarschijnlijk is dat beide patiënten schade hebben ondervonden, met als gevolg hun versneld overlijden'.

Maar volgens de onderzoekers ging het om kritisch zieke patiënten, die ook mét de zuurstofapparatuur niet meer beter zouden zijn geworden. Dat zegt Richard Dekhuijzen, de voorzitter van de onderzoekscommissie.

In het rapport staat dat er geen risicoanalyse is gedaan van de omstandigheden van de behandeling, waardoor geen rekening is gehouden met het probleem van de gesloten deuren. Het alarmgeluid was via de camera niet te horen en er waren ook geen meters aanwezig om bijvoorbeeld het zuurstofgehalte van de patiënten in de gaten te houden.

Stop doorgeslagen

Volgens het onderzoek is de stroom uitgevallen doordat een aardlekautomaat (een soort stop) is doorgeslagen. Waarom de stop doorsloeg, is niet duidelijk. 

Nabestaanden laten via hun advocaat weten dat ze opgelucht zijn dat het ziekenhuis 'zijn verantwoordelijkheid neemt voor de tekortkomingen in de zorg (...) als gevolg waarvan hun geliefden vervroegd zijn komen te overlijden'. Ook zeggen ze gezien de uitkomsten van het onderzoek 'het gesprek over een schadevergoeding met vertrouwen' tegemoet te zien.

De voorzitter van het ziekenhuis, Helen Mertens, noemt de uitkomsten 'enorm confronterend, en bovenal heel verdrietig voor de nabestaanden'. "Vanzelfsprekend gaan onze gedachten vooral naar hen uit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore