Ga naar de inhoud
Extra 'boostershot'

Israël gaat voor derde coronaprik. Staat ons dat ook te wachten?

Een jongere krijgt in Eindhoven het Pfizer-vaccin toegediend Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Is driemaal scheepsrecht? In Israël denken ze van wel. Daar kunnen 60-plussers een derde coronaprik halen van Pfizer. Het is het eerste land dat dit gaat doen, maar ook in ons land is het denken over een extra 'boostershot' begonnen. Vijf vragen en antwoorden.

1. Hoe zit dat met een derde prikronde in Israël?

Mensen kregen tot nog toe twee prikken van het vaccin van Pfizer, maar Israël gaat als eerste land beginnen met een 'aanvullende vaccinatiecampagne'. Mensen met een verzwakt immuunsysteem en inwoners boven de 60 jaar kunnen een extra ‘boostershot’ gaan halen. Inwoners van Israël zijn bijna allemaal met Pfizer gevaccineerd. 

De Israëliërs behoren tot de koplopers op vaccinatiegebied, maar het land heeft toch te maken met een snelle verspreiding van de deltavariant. Ook andere landen denken serieus na over een derde prik.

2. Wat zijn de voor- en nadelen van een derde prik?

"De vaccins die we nu gebruiken, zijn gebaseerd op de eerste coronavariant en niet specifiek toegespitst op de deltavariant. Deze variant is een stuk besmettelijker en domineert nu", zegt immunoloog Ger Rijkers.

Rijkers vindt dat ook Nederland een derde prik moet invoeren, voor kwetsbaren en ouderen. "Het vaccin verliest door die nieuwe deltavariant aan kracht. Met een derde prik kun je de kracht weer heel goed opkrikken. Dat is heel bemoedigend. Helemaal omdat bij ouderen het immuunsysteem meestal zwakker is dan bij jongeren."

Nog niet iedereen is overtuigd van het belang van een derde prik. Bernard van der Zeijst, hoogleraar vaccins en vaccinaties, twijfelt nog. "Ik vind het nog voorbarig. Laten we eerst goed onderzoek doen of een derde prik inderdaad een toegevoegde waarde heeft. De twee prikken beschermen tot nu toe goed. En als we voor dat boostershot gaan, doe het dan in ieder geval met een vaccin dat ook werkt tegen de deltavariant. Laten we dus nog even wachten."

'Heb
Lees ook:
'Heb jij je prikken al gehad'? Praten over vaccineren blijft lastig

3. Zijn er genoeg vaccins en kun je niet beter eerst de rest van de wereld vaccineren?

Op zich zijn er genoeg vaccins in ons land, zegt immunoloog Rijkers. "De voorraden zijn nu niet meer het probleem." Maar kunnen we die voorraden niet beter naar arme landen sturen, zodat ze daar kunnen vaccineren?  

Het is zeker zaak om de hele wereld goed te vaccineren, zegt Rijkers. "Daar moeten we niet luchtig over doen. Maar vergeet niet: elk jaar sterven 300.000 kinderen aan de mazelen omdat hun ouders geen vaccin kunnen betalen, en dat is een vaccin van maar 50 cent. Je zou denken dat we dat ook al lang hadden kunnen oplossen, maar zo makkelijk is het dus niet altijd."

Als hij moet kiezen tussen de hele wereld vaccineren of een derde prik voor ouderen en kwetsbaren in Nederland? "Dan kies ik toch voor dat laatste".

Bekijk ook: Wel of geen prik als 12-jarige?

02:20
Yara en Lorena verschillen van mening: de een wil wel worden gevaccineerd, de ander twijfelt sterk.

4. Virussen muteren. Moeten we straks vijf of zes prikken per jaar?

Rijkers: "Nee. dat geloof ik niet. Ik voorzie dat ouderen en kwetsbaren ieder jaar opnieuw gevaccineerd moeten worden met een aangepast vaccin. Vergelijkbaar met de griepprik zoals dat nu al jaarlijks gebeurt, voor bepaalde groepen. Als er geen andere varianten opduiken, dan hoef je niet elk jaar de hele bevolking te vaccineren. De antistoffen verdwijnen, maar je immuunsysteem heeft ook een geheugen. Je bent als het ware voor je hele leven beschermd."

Ook Van der Zeijst is niet bang dat we straks meerdere keren per jaar coronaprikken moeten gaan halen. "De vraag is of er nieuwe varianten komen. Niets is zeker, maar ik denk dat het wel meevalt. Het coronavirus lijkt een beperkt repertoire aan veranderingen te hebben."

Tsjechische
Lees ook:
Tsjechische ambtenaar krijgt extra vakantiedagen als hij zich laat vaccineren

5. Hoe denk het kabinet over een boostervaccin?

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat er wordt nagedacht over het scenario dat nieuwe prikrondes nodig zijn. "Daarmee houden we rekening, ook bij de vaccinvoorraden." Het vraagstuk over boostervaccinatie kent nog vele onzekerheden. 

"Ook over de mate en duur van bescherming na een complete vaccinatie weten we nog lang niet alles. We hebben de Gezondheidsraad gevraagd om samen met het OMT verkenningen te doen naar de boostervaccinatie. Er komt een advies gebaseerd op nieuwe kennis en laatste wetenschappelijke inzichten. We hopen in september meer duidelijkheid te hebben."

Vaccinatieplicht
Lees ook:
Vaccinatieplicht zoals in Amerika gaan we hier niet zien, zeggen experts