Tegen knie geschopt

Urkers die journalist aanvielen bij kerkdienst krijgen taakstraffen

30 juli 2021 11:54 Aangepast: 30 juli 2021 12:05
Powned-journalist Mark Baanders werd op Urk aangevallen tijdens zijn werk. Beeld © Powned / ANP

Twee broers uit Urk zijn door de politierechter veroordeeld tot taakstraffen voor geweld tegen een journalist. De Urkers vielen PowNed-verslaggever Mark Baanders en zijn cameraman in maart aan toen zij verslag deden bij de Sionkerk in Urk.

De broers, Jelle en Lammert P., schopten de verslaggever tegen zijn knieën. Lammert P. sloeg daarnaast de cameraman van PowNed tegen zijn achterhoofd. De broers zijn veroordeeld voor openlijke geweldpleging.

Taakstraffen

De rechter gaf Lammert P. een taakstraf van 150 uur, en Jelle P. een taakstraf van 120 uur. Ook moet Lammert P. een schadevergoeding van 250 euro betalen aan de geslagen cameraman.

Volgens de rechter krijgen de broers een zwaardere straf, omdat ze geweld pleegden tegen journalisten. Daar staat tegenover dat de journalisten niet ernstig gewond raakten. Er was geen sprake van zwaar geweld, volgens de rechter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afschuw over belagen journalisten bij kerken Urk en Krimpen

Het openbaar ministerie eiste een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken en een taakstraf van 150 uur tegen beide broers. De broers krijgen geen voorwaardelijke gevangenisstraf, omdat de kans op herhaling volgens de rechter klein is. 

Bedonderd

Volgens de Urkers probeerden zij de situatie juist te sussen. Zij vonden dat de verslaggever zich opdringerig gedroeg, en probeerden hem weg te jagen.

Na de aanval meldden de broers zich op het politiebureau, waar ze werden aangehouden en twee dagen vastzaten. Volgens de advocaat van een van de broers voelden ze zich 'bedonderd' door de aanhouding, omdat ze dachten dat ze alleen een verklaring af hoefden te leggen.

Eind maart werden meerdere journalisten aangevallen tijdens hun werk bij kerken op Urk en in Krimpen aan den IJssel. Zij deden verslag van kerkdiensten waar ondanks de coronamaatregelen veel bezoekers welkom waren.

Aangereden

PowNed-verslaggever Mark Baanders werd die dag aangevallen door Jelle en Lammert P. Ook werd hij aangereden door een andere kerkganger. Die kerkganger staat aanstaande dinsdag voor de rechter.

In Krimpen aan den IJssel werd een journalist van RTV Rijnmond getrapt bij de Mieraskerk. In onderstaande video zijn de aanvallen te zien. Voor de aanval die in de video op 1:14 te zien is, zijn de broers nu veroordeeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore