Ga naar de inhoud
700 patiënten

Cruciaal oogmiddel niet meer beschikbaar: 'Dit kan zorgen voor blijvende oogschade'

Zo'n 700 patiënten zijn afhankelijk van het geneesmiddel.

Het belangrijke oogmedicijn Visudyne is vanwege een wereldwijd tekort tot begin volgend jaar niet leverbaar. Een drama voor 700 patiënten die in ons land afhankelijk van zijn het geneesmiddel, zegt oogarts Camiel Boon. "Zonder dit middel kunnen zij blijvende oogschade houden. De patiënten zijn ten einde raad."

Het geneesmiddel visudyne ​is nodig voor een speciaal soort laserbehandeling bij patiënten die een lekkage hebben in hun gele vlek. "Door deze aandoening wordt het gezichtsvermogen aangetast. Zo'n 700 patiënten in ons land hebben deze ernstige oogziekte", zegt Camiel Boon, oogarts bij het Amsterdam UMC en LUMC.

Boon behandelt de patiënten met deze oogziekte. "Het overgrote deel zijn mannen tussen de 40 en 45 jaar. Mensen die midden in het leven staan."

Onzekere periode

Zij zijn volledig afhankelijk van dit middel en gaan een onzekere periode tegemoet, zegt Boon. "Er zijn veel vragen. Ik word platgebeld, sommigen zitten echt in zak en as."

De gevolgen kunnen groot zijn, zegt de oogarts. "Wanneer deze patiënten niet meer behandeld kunnen worden met het middel, kan dit leiden tot ernstige slechtziendheid en blijvende oogschade. In een uitzondering zelfs tot blindheid."

Visudyne wordt via een infuus bij de patiënt ingebracht in speciale oogklinieken. "Eenmaal in het oog, voeren we een specifieke laserbehandeling uit die de vochtlekkages in de gele vlek stopt. Daardoor kan de patiënt weer beter zien."

Oorzaak onduidelijk

Het is voor Boon volkomen onduidelijk wat de reden is van de productieproblemen. "Dat is ontzettend frustrerend."

Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) heeft een procedure opgesteld voor oogartsen om de Visudyne die nog beschikbaar is, zo goed en eerlijk mogelijk te benutten. Hiermee worden de patiënten die dit middel nodig hebben onder de gegeven omstandigheden zo goed mogelijk geholpen. "We kunnen nu echt alleen nog de patiënten met de ergste problemen behandelen. Het is heel erg cru."

Oogarts:
Lees ook:
Oogarts: ernstige problemen op de loer door toegenomen schermtijd

Eerste kwartaal

Het is de verwachting dat het middel in het eerste kwartaal van volgend jaar weer beschikbaar moet zijn. Wereldwijd zijn tienduizenden mensen afhankelijk van het geneesmiddel. Pogingen om het oogmedicijn elders te verkrijgen zijn tot dusver mislukt.

Het demissionaire kabinet betreurt het ontstane tekort en zegt in contact te blijven met betrokken partijen. "Mocht productie in Nederland alsnog mogelijk blijken dan zet ik mij in om dit te faciliteren”, schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer. 

Oogartsen
Lees ook:
Oogartsen waarschuwen: pas op met zachte lenzen