Satanisme

Jaar cel geëist tegen lid blackmetalband voor stelen babylijkje en urnen met as

29 juli 2021 18:05 Aangepast: 29 juli 2021 18:08
Een advocaat in de rechtbank Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft bij de rechtbank in Den Bosch 365 dagen cel geëist, waarvan 251 voorwaardelijk, en een taakstraf van 240 uur tegen de 24-jarige Damian H. uit Veldhoven. Hij wordt onder meer verdacht van grafschennis, diefstal van urnen met as en de diefstal van een babylijkje op een begraafplaats in zijn woonplaats in juni 2019.

Damian H. heeft de meeste feiten bekend. Zo groef hij in het graf van een meisje dat na 30 weken zwangerschap dood werd geboren. "Ik heb het graf geopend. Ik heb er niets in aangetroffen." Hij zei dat hij op zoek was naar resten en dat hij bewust een kindergraf koos, omdat dat minder diep is.

Deskundigen vertelden dat het skelet van de dertig weken oude foetus nog intact had moeten zijn. De resten zijn nooit teruggevonden. De officier van justitie deed een dringend beroep op de verdachte: "Geef openheid van zaken. Laat weten waar de resten zijn, aan een therapeut, desnoods anoniem bij de politie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grafschenners Urk vermoedelijk kinderen van jonger dan 12 jaar

Damian H. groef ook in een ander kindergraf. Bij verschillende begraafplaatsen en crematoria in de regio rond Eindhoven stal H. urnen. Hij bekladde een kerk met een pentagram en pikte er kruisen, bekende hij.

Overgieten met bloed

Eén van de redenen dat hij urnen met as stal was zijn blackmetalband, zei hij. Hij wilde zich bij optredens overgieten met bloed en dan de as over zich heen gooien, verklaarde een vriend. "Dat klopt", bevestigde H. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vernielingen op begraafplaats Oldenzaal: 'Urnen uit muur getrokken'

"Ik heb bands gezien die dat deden. Dat leek gewoon normaal." H. erkende dat hij destijds veel bezig was met satanisme. "Ik was te ver weggedreven in een lifestyle die niet gezond en normaal was. Ik heb er heel veel spijt van." H. heeft de blackmetalscene inmiddels vaarwel gezegd en is uit zijn band gestapt.

De zaak zou vorig jaar al worden behandeld, maar toen was de verdachte er zo slecht aan toe dat de zaak werd uitgesteld. Na een getraumatiseerde jeugd heeft H. nog altijd veel problemen. Hij zal daarvoor volgens de officier van justitie moeten blijven worden behandeld.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore