Felle buien

Waarom regent het steeds zo hard? 'Ideale omstandigheden voor flinke stortbuien'

29 juli 2021 11:33
Archieffoto. Beeld © ANP

Het ene moment kun je in je T-shirt over straat, tien minuten later komt het met bakken naar beneden: de afgelopen dagen vielen er behoorlijk felle buien. Ook komend weekend kan het flink gieten. Waar komt al die regen vandaan?

De stortbuien van de afgelopen dagen zijn een typisch zomerverschijnsel, zegt meteoroloog William Huizinga van Buienradar. Er zijn drie ingrediënten nodig voor een flinke stortbui, die momenteel volop aanwezig zijn.

"Allereerst moet er veel vocht in de lucht zitten. Het is momenteel relatief warm, en warme lucht kan meer vocht bevatten. Bovendien hebben we te maken met een zuidwestenwind vanaf de Atlantische Oceaan. Zo'n 'maritieme' lucht is per definitie vochtig, dat is voeding voor buien."

En als er meer water in de lucht zit, kan er ook meer naar beneden komen zetten tijdens een bui.

Al dat water kan flinke overlast veroorzaken, zoals afgelopen weekend in Friesland:

Naast vocht helpt ook warmte mee bij het ontstaan van buien, legt Huizinga uit. "Door de warmte stijgt de lucht met grote snelheid op. Dat zorgt ervoor dat wolken snel heel groot kunnen worden."

Onweer en hagel

En dan het derde ingrediënt: kou. "Hoog in de atmosfeer, op zo'n 10 kilometer hoogte, is het momenteel koud. Een groot verschil met de temperatuur aan de grond. Hoe groter die temperatuurverschillen, hoe sneller de lucht kan stijgen, afkoelen en condenseren. Daardoor pakken de buien zwaarder uit en neemt de kans op onweer en zelfs hagel tegelijkertijd ook toe. Door de krachtige luchtstroming kunnen de regendruppels bovendien lang groeien. Dat merken wij aan de grond door de enorme druppels die vallen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met noodweer en af en toe zon is het eigenlijk een typisch Hollandse zomer

Kortom: er zit momenteel veel water in de lucht. Door een groot temperatuurverschil in de atmosfeer kan die lucht snel opstijgen, waarna de waterdamp condenseert tot druppels. Zo ontstaan felle, plotselinge buien. " De afgelopen dagen ontstonden de buien in een heel snel tempo", zegt Huizinga. "Dat kan in een kwartiertje gebeuren."

Komende dagen meer stortbuien

Ook de komende dagen staan ons nog stortbuien te wachten, zegt Huizinga. "Maar voor het zover is mogen we vandaag van aardig weer genieten, met stapelwolken en wat zon, met slechts hier en daar een bui. De komende dagen komt er meer bewolking en vanaf vrijdagavond zijn er ook weer plaatselijk stevige buien en mogelijk onweer."

"De kustgebieden komen er aardig vanaf, in het midden en oosten van het land gaan er fellere buien vallen. De temperatuur blijft dit weekend steken op een graad of 20."

Bekijk de Buienradar:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore