Besmette tennisser

Hoe Demi's olympische droom aan diggelen viel: 'Ik heb hard gehuild'

29 juli 2021 10:40 Aangepast: 29 juli 2021 12:12
Kiki Bertens en Demi Schuurs tijdens de Spelen Beeld © Eigen foto

Tennisser Demi Schuurs droomde haar hele leven van de Olympische Spelen. En die droom kwam uit in Tokio. Maar het eindigde in een nachtmerrie. Niet omdat ze verloor of omdat ze slecht speelde. Maar omdat een van de tennissers positief werd getest. "Ik was er kapot van. Het team is zo ontzettend hecht." Demi, inmiddels terug in Nederland, blikt terug op een rollercoasterweek.

De sfeer zit er goed in vlak voor vertrek naar Tokio waar het Nederlandse tennisteam medailles wil pakken. "We zijn echt heel hecht', zegt Demi Schuurs, inmiddels terug in Nederland. "Waar bij andere landen de mannen en vrouwen elkaar niet eens kennen, is dat bij ons wel anders. We vertellen elkaar alles. Er is vriendschap."

Voor Demi komt een droom uit. De Spelen, daar wil ze aan meedoen. Als ze olympiër is, laat ze een tatoeage zetten van de vijf ringen, heeft ze lang geleden al gezegd. En ze is dat nog steeds van plan als ze naar Tokio reist. 

Besmette vlucht

Even een fotootje met z'n achten en het vliegtuig in. Ze weten dan nog niet dat vlucht KL861 later een besmette vlucht blijkt te zijn. Zes sporters die in dat toestel zitten, testen in Tokio positief op Covid19. "Het is achteraf praten", zegt Demi. "Maar je kunt je afvragen waarom het KLM-personeel niet is getest. En waarom sporters niet de keuze kregen om een vlucht te nemen met alleen maar sporters. Maar daar hebben we niks meer aan."

Het hele team  voorafgaand aan de reis naar Tokio. Het hele team voorafgaand aan de reis naar Tokio.

Nog voor de Spelen beginnen, is er de eerste besmetting. Skateboarder Candy Jacobs, ook passagier van die vlucht, test positief. Daarna volgen er meer. "Dan word je toch wel een beetje zenuwachtig. We hadden het er veel over, heel veel. Wat betekent dit voor ons? Waar zaten wij in het vliegtuig? En we werden voorzichtiger. Apart trainen en zo, maar echt helemaal zonder elkaar, dat gaat gewoon niet." 

Demi wint samen met Kiki Bertens de eerste dubbelpartij op de Spelen. Een thriller met een goede afloop. Ze vlogen elkaar in de armen. "Dat was echt prachtig om dit samen met Kiki mee te maken." Een hoogtepunt van haar carrière, noemt ze het. "De sfeer was toen even ongelooflijk. Het hele team was opgetogen, ook de mannen. Euforie in de groepsapp."

Lees door onder post

Maar vlak voordat ze aan de tweede wedstrijd gaan beginnen, slaat dat gevoel totaal om. Er verschijnt een verschrikkelijk bericht in de groepsapp. Collega-tennisser Jean-Julien Rojer is positief getest. Einde Spelen voor hem. "Ik heb gehuild toen ik dat las. Ik was er kapot van." Ze vindt het vreselijk voor Jean-Julien. "Hij is zo gedisciplineerd. En zo voorzichtig." En ze ziet ook ineens haar eigen droom in duigen vallen.

Over een paar uur moet ze spelen. "Hoe dan, na zo'n mededeling?" Toch gaan Demi en Kiki de baan op. Ze doen het nog best aardig, maar de echte focus is weg. Steeds die gedachten aan Jean-Julien. Ze verliezen nipt. Voor Kiki zit het erop. Haar carrière eindigt hier. Demi heeft nog een mixed dubbel voor de boeg.

Het hele team vlak voor Jean-Julien positief testte. Het hele team vlak voor Jean-Julien positief testte.

Maar terug in het olympisch dorp wordt besloten dat de tennissers zich helemaal terugtrekken van de Spelen. Het heeft geen zin meer zo. Corona heeft de sport verslagen. Voor Demi is het niet per se nodig. Maar ze begrijpt het besluit: "Tuurlijk, voor ons was er niet veel meer aan. Het leuke was er wel een beetje vanaf."

Een dag later vliegen ze terug. Zonder Jean-Julien die in quarantaine achterblijft. In sobere omstandigheden. "Dat was vreselijk. We gingen als een echt team naar de Spelen. Met z'n achten. En we gingen met z'n zevenen weer terug. Dat doet veel pijn, nog steeds", zegt Demi.

Lees door onder post

Ze is nu olympiër maar ze had zich het avontuur wel anders voorgesteld. De tatoeage gaat er niet komen zegt ze, tenminste voorlopig niet, want ze wil graag naar de Spelen in Parijs over drie jaar. "Ik kreeg van de anderen een kettinkje met de olympische ringen. Dat heb ik nu om en doe ik voorlopig niet meer af."

Ze wil graag met een goed gevoel terugkijken naar Tokio, de sfeer in het team. De band is alleen maar hechter geworden: "En Kiki en ik hebben afgesproken dat de eerste partij onze laatste was. Ik won een wedstrijd op de Olympische Spelen, dat zal ik nooit vergeten. De rest hopelijk wel snel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore