Ga naar de inhoud
Straalstroom

Hier amper zomer, ruim 40 graden in Zuidoost-Europa: zo zit het

Archieffoto's Beeld © ANP

Bij ons in Nederland lijkt het alsof de zomer maar moeilijk op gang komt, terwijl in Griekenland en Italië de mussen van het dak vallen bij temperaturen die stijgen tot meer dan 40 graden. Hoe dat kan? "Het heeft alles te maken met straalstroom", zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar.

Het is de afgelopen dagen krap 20 graden geweest in Nederland en ook komend weekend wordt het niet veel warmer. Zit je in Italië of Griekenland, dan heb je het een stuk warmer: daar is een hittegolf waarin de temperaturen wel 20 graden hoger uitvallen.

Met
Lees ook:
Met noodweer en af en toe zon is het eigenlijk een typisch Hollandse zomer

Dat de verschillen groot zijn, is op zich niet gek. "Als er een hogedrukgebied op de ene plek is, is er een lagedrukgebied op de andere plek", zegt Middendorp. "Dan heb je dus zonnig, zomers weer op de ene plek en buien ergens anders."

Dan denk je misschien: maar waarom ligt een hogedrukgebied nu precies daar? Daar komt de straalstroom om de hoek kijken.

Rivier op 10 km hoogte

"De straalstroom kun je zien als een soort rivier op 10 kilometer hoogte die heel hard om de aarde heen stroomt, maar dan met lucht in plaats van water", legt Middendorp uit. "Hoe hard de straalstroming rondgaat, heeft te maken met temperaturen tussen de Noordpool en de evenaar. Hoe groter het verschil daartussen, hoe harder de stroming. Met zo’n krachtige straalstroom worden normaal lagedrukgebieden met slecht weer over ons land geslingerd."

Op dit moment is het relatief gezien niet heel koud op de Noordpool, dus is het verschil met de temperatuur op de evenaar minder groot. "De straalstroom is daardoor minder sterk en de windstroom begint heen en weer te slingeren. Zie het als een soort slang die beweegt."

Atmosfeer zit op slot

Lagedrukgebieden ontwikkelen en verplaatsen zich daardoor minder makkelijk en ook hogedrukgebieden kunnen erg lang op hun plek blijven liggen. "De atmosfeer zit op slot." Daardoor is het zo dat het nu al tijden warm is in Oost-Europa, en een stuk minder warm en wisselvallig in het westen van Europa.

Bekijk ook: de warme oceaanstroom vertraagt: einde opwarming klimaat?

07:11
De aanvoer van warm oceaanwater richting onze contreien is niet langer een zekerheidje. De golfstroom lijkt te vertragen en de kans lijkt zelfs te bestaan dat hij tot stilstand komt. Hoe kan dat? En wat betekent het voor ons?