Meer capaciteiten

Moeder verliest kort geding om havo-advies, meisje (13) moet naar vmbo

28 juli 2021 17:40 Aangepast: 01 augustus 2021 13:45
Beeld © ANP

Een Arnhemse moeder die vandaag via een kort geding een hoger schooladvies wilde afdwingen voor haar 13-jarige dochter, heeft de zaak verloren. De moeder wil dat haar dochter naar de havo gaat in plaats van het vmbo, maar de rechter ging daar niet in mee.

Volgens de moeder van het meisje blijkt uit een intelligentietest dat ze de capaciteiten heeft om naar de havo te gaan, staat in het vonnis. Ze is bang dat haar dochter op het vmbo onvoldoende wordt geprikkeld en zal onderpresteren.

Klachten moeder

De school zou zich daarnaast onvoldoende hebben ingespannen om haar dochter, die kampte met een leerachterstand en gezondheidsklachten, naar een hoger niveau te brengen. Bovendien vond de moeder dat haar dochter in verband met haar dyslexie te weinig tijd en rust had gekregen voor haar eindtoets.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boze vader spant rechtszaak aan over schooladvies dochter

Maar de rechter oordeelde niet dat haar dochter naar de havo moet. Een rechter kan pas ingrijpen als een schooladvies dat aan een leerling is gegeven, zeer onwaarschijnlijk is. Volgens de rechter is daar in deze zaak geen sprake van.

"De school baseert het advies op de prestaties en gedragingen van de dochter in de tijd dat zij op school zat. Daarmee heeft zij niet laten zien dat zij meer in zich heeft dan de school constateert", oordeelt de rechter.

Dyslexie

Ook het verwijt dat de school zich niet voldoende heeft ingezet voor de dochter, houdt geen stand: het is niet duidelijk is of ze beter gepresteerd zou hebben als de school dat wel had gedaan. Bovendien kan de rechter niet vaststellen dat de leerling onvoldoende tijd en rust had voor haar eindtoets.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

61 procent basisscholen gaf lager schooladvies dan eerdere jaren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore