Ga naar de inhoud
Geen medische indicatie

Homokoppel mag kosten draagmoeder niet aftrekken van belasting: 'Discriminatie'

Beeld © Getty Images

Als twee mannen samen een kind krijgen, zouden ze de kosten van de ivf-behandeling van de draagmoeder moeten kunnen aftrekken van hun inkomstenbelasting. Momenteel mag dit niet. "En dat is discriminerend", volgens de rechtbank in Arnhem.

De rechter wil dat de Tweede Kamer opnieuw naar de regels gaat kijken.

De rechtszaak was aangespannen door twee mannen uit Gelderland. Het koppel ging in 2016 naar de Verenigde Staten, om met de hulp van een draagmoeder een kind te krijgen. 

Geen medische indicatie

De behandeling kostte 167.000 dollar, omgerekend is dit ongeveer 140.000 euro. Toen de biologische vader vervolgens een bedrag van bijna 40.000 euro euro wilde opvoeren als aftrekpost voor de inkomstenbelasting, wees de Belastingdienst dit af. De reden? Ivf kosten zijn alleen aftrekbaar wanneer er sprake is van een medische indicatie, zoals onvruchtbaarheid. Maar de mannen krijgen deze indicatie niet, omdat ze niet onvruchtbaar, ziek of invalide zijn.

Zwanger
Lees ook:
Zwanger voor een ander: drie draagmoeders vertellen

Maar twee mannen kunnen nooit op een natuurlijke manier samen een kind krijgen, en de rechtbank vindt dat er geen sprake is van een relevant verschil met een vrouw die vanwege onvruchtbaarheid niet zwanger kan worden. Zij kan die medische kosten wél aftrekken van de belasting, en dat is volgens de rechter discriminatie.

Geen verschil voor deze mannen

De rechtbank vindt dat de politiek via wetgeving een oplossing moet vinden om deze ongelijke behandeling op te heffen. Voor deze twee mannen zelf maakt de uitspraak geen verschil. De rechtbank kan niets voor ze betekenen, omdat de wet daar nu geen ruimte voor biedt.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS