Toekomstmakers

Studentenstart-up verdient geld én redt neushoorns met software

05 februari 2016 13:44 Aangepast: 01 augustus 2017 12:30
Op neushoorns wordt illegaal gejaagd, ook in beschermde natuurgebieden. Beeld © AFP

Van idealistisch studententeam naar een serieuze start-up: het jonge Dutch UAS wil nog steeds de wereld verbeteren, maar dan wel met een realistisch verdienmodel. "We willen niet bedelen, we willen een duurzame organisatie zijn."

De neushoorn beschermen tegen stropers met behulp van drones, dat was een paar jaar geleden het doel van een klein groepje studenten van TU Delft. Met een zelfgemaakte drone deden Camiel Verschoor en zijn medestudenten testvluchten in safariparken.

Nu is Verschoor de CEO van Dutch UAS, een start-up gespecialiseerd in software waarmee luchtbeelden, zoals van drones, automatisch worden geanalyseerd. Zo kunnen snel en effectief objecten of dieren of mensen worden gevonden in grotere gebieden.

Wildparken en boeren
"Die drone was niet heel speciaal, dat hebben we achter ons gelaten", zegt Verschoor. "Wij zijn goed in kunstmatige intelligentie. Met luchtdata, een vluchtplan en gps-coördinaten kan onze software precies berekenen waar iets of iemand staat", legt hij uit. Denk aan wilde dieren of juist hun stropers, of aan slachtoffers na een grote natuurramp. 

Maar het kan ook nuttig zijn voor bedrijven. " Vliegen laten we over aan onze partners of klanten. Als de drone die de beelden maakt via internet met onze software verbonden is, krijgt de eigenaar zelfs direct feedback. Zo kunnen wildparken of boeren hun gebieden beheren."

Een bedrijf en een stichting
En die software wil Dutch UAS vermarkten. "Op dit moment hebben we nog geen omzet. We hebben het lang volgehouden met sponsoring en donaties, maar nu hebben we een businessmodel voor commerciële klanten. Naast onze stichting richten we een bv op."

Thumbnail

Dutch UAS met rechts Verschoor tijdens het testen

Dat betekent niet dat Verschoor en zijn collega's geen neushoorns meer willen redden. "Onze oorspronkelijke stichting kan onze commerciële software gratis gebruiken. Ook besteden werknemers van de bv 10 procent van hun tijd aan de stichting. In de praktijk zal dat op projectbasis zijn. Dat is ook weer gunstig voor het bedrijf want onze algoritmen hebben voorbeelden nodig."

Investeerder en klanten
Momenteel overlegt het bedrijf met een investeerder. Met de paar ton die Dutch UAS zo hoopt op te halen, moet het verdienmodel zich gaan bewijzen: kleine partijen betalen per analyse, grote partijen kunnen een abonnement nemen. Er wordt door een partner naar klanten gezocht en het product wordt schaalbaar gemaakt.

Aan een zakenreis in Zuid-Afrika heeft Dutch UAS waarschijnlijk een betalende klant overgehouden. "We doen nu niets meer gratis. We zijn in Den Haag bij The Unmanned Systems Expo geweest waar alle dronebedrijven stonden. We gaan nu korte trials doen met contacten die we daar hebben gelegd."

Moeilijke weg
Grote plannen dus voor wat ooit begon als een enthousiast studententeam. "We waren met zes of zeven mensen bij elkaar gekomen om de neushoorn te redden. Dat omzetten naar een commercieel plan zonder je doel uit het oog te verliezen, is heel moeilijk. We willen de neushoorn beschermen, maar dat kan niet als je geen geld krijgt voor wat je doet."

Van dat team werken er nu nog vier bij Dutch UAS. "Het is begrijpelijk dat mensen het zagen als een eenmalig project, of dat ze tijdens hun studie alleen de leuke dingen wilden doen. Dan kom je niet samen verder. Dat is moeilijk, maar niet erg. Het grappige is: iemand die vertrok om zijn studie af te ronden, wil nu weer terugkomen. We gaan alleen maar groeien."

Bekijk hier de TEDxTalk van Verschoor in Johannesburg:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore