Schadeclaim van 10 miljoen

Bouwbedrijf niet verantwoordelijk voor schade na instorten garage Eindhoven

28 juli 2021 12:35 Aangepast: 28 juli 2021 12:43
De ravage in Eindhoven op 27 mei. Beeld © ANP

Bouwbedrijf BAM is niet verantwoordelijk voor de schade die vloerleverancier Bubbledeck leed na het instorten van een parkeergarage bij Eindhoven Airport. Het bedrijf hoeft Bubbledeck's schadeclaim van 10 miljoen euro niet te betalen.

Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald.

Het materiaal voor de vloeren van de garage werd geleverd door Bubbledeck. In de dakvloeren ontstonden na verloop van tijd scheuren, met uiteindelijk gedeeltelijke instorting van de garage tot gevolg.

Schadeclaim van 10 miljoen

Bubbledeck wilde 10 miljoen euro schade verhalen op het bouwbedrijf. Na het instorten van de garage kreeg de vloerleverancier geen nieuwe opdrachten meer binnen.

De parkeergarage bezweek op 27 mei 2017, twee weken voor oplevering, nadat BAM in 2016 met de bouw ervan was begonnen. Er vielen geen gewonden, maar de ravage was enorm, zoals in onderstaande video te zien is.

De vloeren in de parkeergarage bij Eindhoven Airport zijn verkeerd gelegd. Daardoor stortte het gebouw in 2017 in, concludeerde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in 2018.

Uit verschillende onderzoeken, onder meer door BAM zelf en door TNO, kwam naar voren dat het bezwijken van de constructie is ontstaan bij een naad tussen twee vloerdelen.

Eisen afgewezen

Bubbledeck meent dat bouwbedrijf BAM de instorting had kunnen voorkomen als direct maatregelen waren genomen na het ontdekken van scheuren. Volgens de rechter is niet aangetoond dat het bouwbedrijf onzorgvuldig is geweest. "Er is wel degelijk gerapporteerd over scheuren in de dakvloer en daar is ook onderzoek naar gedaan", oordeelt de rechtbank.

De vloerleverancier eiste in de juridische procedure ook rectificaties in onder andere één van de onderzoeksrapporten en een persbericht van BAM. Bubbledeck zou daarin ten onrechte als schuldige worden aangewezen. Maar ook deze eis is afgewezen, want van onrechtmatige uitlatingen of publicaties is volgens de rechter geen sprake geweest.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore