'Zeldzame vondst'

Archeologen vinden weg en kanaal uit Romeinse tijd in de Betuwe

28 juli 2021 11:52
Vanuit de lucht zijn de bergdrempels, de donkere rechte banen, naast de weg goed te zien. Beeld © Waterschap Rivierenland

Archeologen hebben in de Over-Betuwe een zeldzame Romeinse weg blootgelegd. De weg heeft een verharding van grind en onthult veel nieuwe feiten over het Romeinse wegennet, denken de wetenschappers.

Archeologen deden de vondsten bij een archeologisch onderzoek langs het dijkversterkingstraject tussen Wolferen en Sprok in de Over-Betuwe. Het was vooraf bekend dat er mogelijk Romeinse of andere archeologische resten zouden liggen.

Eerder werden al een skelet en een boerenerf van 2000 jaar oud gevonden. Maar de vondst van de weg en het kanaal was volgens de onderzoekers een verrassing.

Het skelet dat eerder werd gevonden is mogelijk 2000 jaar oud. Het skelet dat eerder werd gevonden is mogelijk 2000 jaar oud.

Het kanaal dat is gevonden, is groot genoeg voor schepen uit de Romeinse tijd. Waarschijnlijk waren dit vooral schepen van het leger die soldaten, maar ook voedsel, bouwmateriaal en andere zaken vervoerden. In de buurt van Nijmegen is eerder al een Romeins schip blootgelegd.

'Kanaal had belangrijke rol'

Nijmegen was een belangrijke en grote vestigingsplaats in de Romeinse tijd. De archeologen denken dat de weg en het kanaal een verbinding vormden tussen de legioenen in Nijmegen en Romeinse soldaten die langs de Rijn waren gelegerd. "Het kanaal had dus een belangrijke rol. Net als de gevonden weg", volgens de onderzoekers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevonden skeletten Vianen liggen in middeleeuws massagraf

De gevonden weg is een brede hoofdweg. Romeinse wegen zijn zeldzaam en in Oost-Nederland al helemaal. Deze weg geeft een inkijk in het wegennet van zo’n 2000 jaar geleden.

Oorspronkelijk wegdek

Normale wegen waren destijds niet meer dan modderige zandwegen, maar het Romeinse leger legde in een groot deel van ons land wegen aan met een verhard wegdek. Het oorspronkelijke wegdek van grind is nog bewaard gebleven bij deze gevonden weg.

Waar het kanaal en de weg uiteindelijk eindigen, weten de archeologen nog niet.

De lichtgele baan tussen de bruine natuurlijke ondergrond was het kanaal. De lichtgele baan tussen de bruine natuurlijke ondergrond was het kanaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore