Duurt tot 15.00 uur

Minder treinen rond Utrecht vandaag door tekort aan verkeersleiders

28 juli 2021 09:42
Archieffoto van een reiziger op Utrecht Centraal. Beeld © ANP / Hans van Rhoon

Er is een tekort aan verkeersleiders en daarom rijden er vandaag minder treinen. De sprinter tussen Utrecht en Baarn rijdt tot en met 15.00 uur helemaal niet. Daarnaast rijden er minder intercity's tussen Amersfoort en Amsterdam en tussen Utrecht en Almere.

Dit meldt spoorbeheerder ProRail. "We betreuren dat we dit besluit hebben moeten nemen", laten ze weten in een reactie. 

Het is niet voor het eerst dat dit gebeurt. Eerder dit jaar en eind vorig jaar vielen ook al treinen uit door onderbezetting op de verkeersleidingposten. "Bij onderbezetting moeten we ervoor kiezen om minder treinen te laten rijden, omdat er onvoldoende collega’s zijn die de veiligheid bij normale drukte kunnen waarborgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Treinen uitgevallen door zieke verkeersleider: 'Komt vaker voor'

De roosterdruk is bij de verkeersleidingposten volgens ProRail zo hoog dat een enkele afmelding tot gevolg kan hebben dat een dergelijk besluit moet worden genomen. ""We vinden dit erg vervelend voor reizigers en vervoerders."

ProRail zoekt oplossingen

Het bedrijf zoekt zowel voor de korte als voor de langere termijn naar oplossingen. Zo probeert ProRail de problemen onder meer aan te pakken door recent gepensioneerden en treinverkeersleiders die inmiddels een andere functie hebben, tijdelijk weer in te zetten op locaties waar ze hard nodig zijn. Daarnaast zijn er continu wervingscampagnes voor nieuwe verkeersleiders.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore