Ga naar de inhoud
Twee filmende mannen

'Mannen stonden klaar om Peter R. de Vries te filmen na aanslag'

De plek waar De Vries werd neergeschoten. Beeld © ANP

De politie houdt er sterk rekening mee dat in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam twee mannen klaar stonden om het lichaam van Peter R. de Vries te filmen nadat hij was neergeschoten. Door de aanslag te laten filmen en direct te verspreiden zorgen de opdrachtgevers voor maximale aandacht.

Dat zeggen goed ingevoerde bronnen rondom het onderzoek tegen het AD en de Telegraaf. Eerder schreef GeenStijl al over de rol van de twee mannen, die spotters leken te zijn.

Misdaadverslaggever
Lees ook:
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries overleden

Vrijwel direct nadat Peter R. de Vries was neergeschoten, verschenen op sociale media filmpjes waarop te zien was dat De Vries op de grond lag en werd geholpen door omstanders. De filmpjes werden daarna via met name WhatsApp door heel Nederland gestuurd.

Mannen stonden klaar

Het politieonderzoek richt zich uiteraard op de opdrachtgevers en uitvoerders van de aanslag, maar er wordt ook onderzoek gedaan naar de makers van deze video’s. "Als je maximale aandacht wilt, dan doe je dit. Het vermoeden bestaat dat de mannen gewoon klaarstonden", aldus een bron.

Op camerabeelden van cafés in de straat, gemaakt door beveiligingscamera’s, is te zien dat twee mannen in het grijs gekleed rustig achter De Vries aanlopen als hij door de Lange Leidsedwarsstraat richting zijn auto loopt. Opvallend is dat ze beiden hun telefoon pakken, zonder daar iets mee te doen.

Zoon
Lees ook:
Zoon Peter R. de Vries deelt mooie foto van hen samen