Onderzoeksteam geformeerd

Spanje vraagt Nederland om onderzoek fatale mishandeling Mallorca over te nemen

27 juli 2021 16:22 Aangepast: 27 juli 2021 17:38
Politieagenten op Playa de Palma, ter illustratie Beeld © Editorial

Spanje heeft Nederland gevraagd het onderzoek over te nemen naar de fatale mishandeling op Mallorca van de 27-jarige Carlo uit Waddinxveen. Justitie in Spanje stuurt het onderzoeksdossier vandaag naar Nederland.

Het duurt één tot twee weken voordat de stukken zijn vertaald, verwacht het Openbaar Ministerie. De politie Midden-Nederland heeft inmiddels een onderzoeksteam geformeerd dat met het onderzoek is begonnen.

Nederlanders verdacht

Het gaat om 'meerdere geweldplegingen', zegt het OM, die in de vroege ochtend van 14 juli plaatsvonden in El Arenal, een badplaats dicht bij Palma de Mallorca. 

Een groep Nederlanders wordt verdacht van betrokkenheid bij de mishandeling. Advocaat Harriët de Koon staat één van de betrokkenen bij en is 'heel blij'. "Dit is voor de slachtoffers en voor de verdachten het beste. Ik ben niet verrast. Ik ben vooral blij dat de Spaanse rechter dit heeft besloten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ooggetuige fatale mishandeling Mallorca: 'Hij werd uit het niets neergeslagen'

Tegen het hoofd geschopt

In de vroege ochtend van 14 juli gingen dertien Nederlandse jongeren voorbijgangers te lijf in een uitgaansgebied van Palma. Een groepje van vijf dat ze aanvielen raakte gewond. De 27-jarige Carlo  werd tegen het hoofd geschopt. Hij overleed vorige week zondag in een ziekenhuis in Palma als gevolg van het hersenletsel dat hij opliep.

Twaalf van de dertien verdachten bleken kort na de knokpartij terug naar Nederland te zijn gevlogen. Een van de jongens was achtergebleven om de sleutels van het appartement in te leveren. Hij werd opgepakt op het vliegveld en verhoord door de Spaanse politie, maar later weer vrijgelaten. Op videobeelden zou te zien dat hij geen grote rol speelde bij de mishandeling.

De boulevard van Playa de Palma, foto ter illustratie De boulevard van Playa de Palma, foto ter illustratie

Verklaring OM

Het OM schrijft in een verklaring dat twee Nederlanders in de week erop in Nederland aangifte hebben gedaan van mishandelingen in de bewuste nacht. "Die zijn mogelijk toe te schrijven aan dezelfde groep Nederlanders", schrijft het OM.

"Dit was aanleiding om op 22 juli een onderzoek in Nederland te starten. Als blijkt dat dit inderdaad dezelfde groep Nederlanders betreft, zullen de bevindingen hieruit worden samengevoegd met het verdere onderzoek naar de fatale mishandeling."

Het OM en de politie roepen Nederlanders die getuige zijn geweest van het geweld op zich te melden. Op videobeelden van de onlusten is te horen dat meerdere omstanders Nederlands spreken.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fatale mishandeling Mallorca: nog geen verzoek tot aanhouding verdachten

'Als er verdachten zijn, dan in Nederland berecht'

Persofficier van justitie Bart Nitrauw, van het OM Midden-Nederland: "Dat de zaak naar Nederland gaat, is echt een zelfstandig besluit van de Spaanse onderzoeksrechter. Dan gaat het niet over of wij er wel of geen zin in hebben, je moet goede redenen hebben om het niet te doen. Dat de zaak door het OM Midden-Nederland wordt onderzocht, betekent dat als er verdachten worden geïdentificeerd, zij in Nederland worden berecht."

Nitrauw kan geen uitspraken doen over verdachten. "Het klopt dat er twee Nederlanders aangifte hebben gedaan van mishandeling in diezelfde nacht en deze is mogelijk toe te schrijven aan diezelfde groep Nederlanders. Het onderzoek loopt nog."

"We krijgen dat dossier, dat moeten we gaan bestuderen. Het onderzoek is al begonnen, dus we gaan niet met onze benen op tafel zitten tot dat dossier op de mat ploft."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore